FILTERAJ je kafić koji se sredinom prošle godine otvorio u samom srcu Zagreba, u Vlaškoj ulici broj 10, a specijalizirao se za kvalitetnu kavu i zamjene za mlijeko biljnog podrijetla.
Međutim, Filteraj nije samo obični kafić s kvalitetnom kavom. To je održivo utočište koje promiče ekološki prihvatljive prakse i u svom poslovanju stavlja naglasak na principe zero wastea (eng. za nula otpada). Imali smo zadovoljstvo razgovarati s Lori Brnčić, mladom djevojkom koja je idejna začetnica i vlasnica Filteraja, poduzetnica i baristica.
Rođenje Filteraja
O otvaranju vlastitog kafića osnivačica Filteraja sanjala je godinama. Iznenadni poticaj došao je kada joj je u glavi kliknuo koncept stvaranja opuštenog okruženja u kojem ljudi mogu popiti dobru kavu, ali i naučiti nešto novo o tome kako smanjiti količinu otpada u kućanstvu.
"Uvijek mi je bilo zanimljivo kako ljudi s potpuno drugačijim mentalnim stavom dolaze u coffee shop, nego u trgovinu. Bilo da na kavu idemo spontano ili ciljano, uvijek planiramo provesti neko vrijeme u kafiću, dok se u trgovine ide većinom u nekoj strci. A dok si u strci, tko ima vremena i želje za novitetima i životnim promjenama? Tako sam odlučila promjene i novitete dovesti u puno opuštenije okruženje, gdje se diskusijama i razmjenama ideja puno brže podijeli znatna količina informacija. I tako je sve polako krenulo", priča nam Lori.
Održivost kao fokus svega
Održivost je u srcu Filterajevog poslovanja i kafić slijedi načela zero wastea u mnogim aspektima svog svakodnevnog poslovanja. Uz ponudu kave, Filteraj odnedavno ima i punionicu nekih od najčešće korištenih prehrambenih i kućanskih tekućina u rinfuznoj varijanti.
Gosti tako mogu kupiti niz proizvoda u rinfuzi, poput dalmatinskog maslinovog ulja, virovitičkog octa i Kikkoman soja umaka, kao i kućanske potrepštine poput tekućina za čišćenje, deterdženta za rublje i WC gela.
"Svakodnevnu implementaciju zero waste principa u Filteraju možete primijetiti kroz puno malih detalja. Primjerice, u lokalu je sva ambalaža za ponijeti kompostabilna, mali komposter planiramo nabaviti ubrzo, a do tada odvajamo otpad. Sredstva za čišćenje su BIO podrijetla i dolaze u krutom stanju. Papirnate ručnike ne koristimo ni u toaletima niti u šanku, a biljna mlijeka izrađujemo sami kako bi se izbjegla gomila nepotrebne ambalaže.
Sve namirnice se kupuju u rinfuznim, većim pakiranjima, povratnim ambalažama ili reciklabilnim pakiranjima. Samo 2 proizvoda dolaze u toj zadnjoj varijanti, kombucha i pivo, ali kada se malo uhodamo, planiramo prijeći na točeno pivo iz povratnih bačvi, kao i još puno toga", rekla je.
Specialty kave
U Filteraju se od kave poslužuje samo specialty arabica, koja je uvijek dostupna u varijanti mješavine brazilskih, meksičkih i kolumbijskih sorti. Tu su i tri single origin arabice, odnosno kave čije je podrijetlo vezano uz samo jednu državu ili regiju, a ponuda se mijenja u dogovoru s Hug&Punch Coffee Co. pržionicom kave iz Matulja, odakle Filteraj nabavlja kavu.
Latte napitci
U Filteraju pripremaju i vlastito biljno mlijeko, a cijeli proces je prilično jednostavan i može se sažeti u tri koraka: namakanje, blendanje i procjeđivanje. Iako postoje mnoge varijable, kao što su omjer, duljina namakanja i temperatura vode, Lori vjeruje kako svatko može proizvesti biljno mlijeko u vlastitom domu uz samo malo prakse. Ono što je malo kompliciranije jest priprema latte napitaka s različitim vrstama biljnog mlijeka.
"Prema mom iskustvu, ono što vrijedi za sva biljna mlijeka je da su općenito lakše teksture i donekle svježija od kravljeg mlijeka. Komercijalna biljna mlijeka mogu varirati od toga da se s njima ne može napraviti pjena do toga da se ponašaju gotovo jednako kao kravlje mlijeko", objašnjava nam Lori.
Kad je riječ o okusu, nisu sva biljna mlijeka prikladna za sve kave niti za sve veličine i temperature kave. Bitno je kušati i primijetiti razliku, zapamtiti i, što je najvažnije, informirati goste.
"Što se tiče latte arta, biljna mlijeka su nježna i morate biti fini i nježni s njima ako želite postići odgovarajuće rezultate", savjetuje Lori. Pjena je svjetlija, a konzistencija drugačija od kravljeg mlijeka te zahtijeva delikatniji dodir kako bi se stvorile željene kreacije.
Reakcije posjetitelja i planovi za budućnost
Kako doznajemo, kupci su pozitivno reagirali na ekološku ponudu Filteraja, a posebno cijene popratnu ponudu i detalje posvećene održivom načinu života.
"Mislim da smo načelno svi za održivost, stvar je samo koliko brzo mijenjamo neke navike i koliki nam je to trenutni prioritet u životu", kaže Lori koja vjeruje kako je predanost principima održivosti uvelike odgovorna za uspjeh Filteraja i njihovu konkurentnost na tržištu.
"Kao i svi, uvijek imamo puno planova za budućnost i puno smjerova se otvara u kojima možemo razviti naše poslovanje, ali s obzirom na to da iza mene nema velikih investitora i sličnih mogućnosti, kako bismo sigurno mogli krenuti u daljnja proširenja, za sada nam je fokus na stabilizaciji trenutnog poslovanja", zaključuje Lori.
Slatko za kraj - dobili smo recept za omiljenu tortu u Filteraju
Kako bi podijelila svoju ljubav prema zdravim i ukusnim desertima, Lori nam je dala recept za jednu od Filterajevih omiljenih slastica, a radi se o torti koju je osmislio Juraj Močilac iz Žlice Šećera. Kako pripremiti plant based tortu s kestenima možete saznati na ovom linku.
Sve u svemu, Filteraj je više od običnog kafića; to je održivo, ekološki prihvatljivo i personalizirano iskustvo za sve ljubitelje kave koji cijene kvalitetu i pažnju posvećenu detaljima. Uz predanost održivosti u svakom aspektu svog poslovanja, od kave koju poslužuju do biljnog mlijeka koje proizvode, Filteraj je sjajan primjer kako posao može biti i profitabilan i ekološki prihvatljiv.