Zobene pahuljice popularan su izbor za doručak, a osvajaju svojom jednostavnom i brzom pripremom, kao i brojnim varijacijama i dodacima kojima ih možemo obogatiti. Bogat su izvor vlakana, što je posebno dobro za jutarnju konzumaciju, kao i proteina, vitamina i minerala. Vlakna iz zobenih pahuljica pogoduju snižavanju kolesterola i održavanju stabilne razine šećera u krvi, što ih čini pogodnima i za dijabetičare.
Odličan su doručak i za ponijeti, a sve što trebate je zgodna staklenka u kojoj ćete ih moći nositi iz dana u dan. Ako želite kvalitetniju verziju zobenih pahuljica, preporučamo da ih navečer natopite mlijekom po želji, a možete napuniti i natopiti i nekoliko staklenki pa u hladnjaku imati spreman doručak za cijeli tjedan.
Poigrajte se kombinacijama, a sa zobi se držite osnova
Kada pripremate zobenu kašu koja će odstajati preko noći, najbolje je da se vodite osnovnim receptom, i to sa zobi i mlijekom u omjeru 1:1, a kada miješate s jogurtom, dodajte ga upola manje nego mlijeka. Dakle, za pola šalice zobi koristite pola šalice mlijeka ili četvrtinu šalice jogurta. Ovi omjeri daju zobi savršenu konzistenciju.
Pahuljice možete kombinirati s mlijekom po svom izboru, a ako koristite biljna mlijeka, to mogu biti bademovo, zobeno, kokosovo mlijeko ili neko drugo po vašoj želji - pogriješiti ne možete. Zob je odlična baza koju možete obogatiti varijacijama drugih okusa i sastojaka, a obično se zaslađuje. Možete pripremati i jednostavnu verziju s malo jogurta, chia sjemenki i javorovim sirupom, u svakom će slučaju natopljena zob biti kremasta i dobre konzistencije.
Preporuka je koristiti grčki jogurt jer je bogatiji proteinima, a i sadrži manje šećera. Chia sjemenke su odličan izvor vlakana i proteina, a i njih je najbolje natopiti preko noći, tako da to možete napraviti zajedno sa zobenim pahuljicama. Sjemenke će kaši dati veću gustoću i apsorbirat će tekućinu.
Ono što pripremu zobenih pahuljica čini zabavnim i kreativnim je to da u njih možete dodavati koje god dodatke poželite. Možete dodati ekstrakt vanilije, mljeveni cimet, javorov sirup, med ili prstohvat morske soli koji će zobenim pahuljicama dati još bolji okus.
Kako napraviti dobru prekonoćnu kašu
Zobene pahuljice, jogurt, javorov sirup, chia sjemenke, ekstrakt vanilije i morsku sol stavite u staklenku ili posudicu s poklopcem. Dobro izmiješajte sastojke i pohranite u hladnjaku preko noći. Ako ste u žurbi, možete skratiti vrijeme stajanja na 2-4 sata.
Nakon što odstoje, dobro promiješajte kašu. Dodajte svoje omiljene dodatke poput orašastih plodova ili voća, kapnite malo meda ili javorovog sirupa i uživajte, a konzumirati ih možete do 4 dana, ako ih držite u hladnjaku.
Varijacije prekonoćnih zobenih kaša
Ako pripremate nekoliko porcija zobenih kaša, možete se poigrati, pa napraviti nekoliko različitih verzija i kombinacija. Evo tri zanimljive varijacije:
Zobene pahuljice s maslacem od kikirikija vrlo su jednostavne za pripremu, u kašu samo dodajte žlicu kikiriki maslaca dok još pripremate kašu, a slobodno dodajte i malo nasjeckanog kikirikija kako bi i tekstura bila zabavnija.
Zobene pahuljice s bobičastim voćem je odlična kombinacija za jutro, a osim hranjivih tvari iz pahuljica, dodajete i vitamine iz voća. Možete dodati bilo koje bobičasto voće koje volite, a i malo džema koji imate pri ruci.
Zobene pahuljice s čokoladnim mrvicama uvijek su pravo zadovoljstvo i poslastica. Samo umiješajte nekoliko komadića čokolade u smjesu i posipajte ih nekoliko i na vrh prije posluživanja. U ovu kombinaciju možete dodati i malo na kriške izrezane banane.
Svoje kaše možete učiniti i još atraktivnijima tako da ih obogatite dodacima na vrhu, a to možete napraviti svježim voćem po vašem izboru (ananas, mango, prženi kokos), orašastim plodovima (bademi, kikiriki, orasi, suncokretove sjemenke, lješnjak, sjemenke bundeve). Možete koristiti i kupovnu ili domaću, hrskavu granolu pa ju posipati po kaši, a slobodno dodajte i različite vrste ribane čokolade ili neko drugo sladilo, poput javorovog sirupa ili meda.
Pogledajte i recepte za Overnight oats s matchom, kao i osnovni recept za pripremu Overnight oats.