Tanghulu su slatke kineske grickalice za kojima je poludio cijeli TikTok, evo recepta

Foto: Shutterstock

ZNATE LI što je tanghulu? Ova tradicionalna kineska grickalica, koja se obično poslužuje na kineskim dječjim rođendanima, nevjerojatno je hrskava i slatka, a riječ je o voću nabodenom na štapiće koje se umoči u rastopljeni šećer.

Ova je slastica postala viralna na društvenim mrežama i nema tko ju nije isprobao, a od voća se može koristiti baš sve - od grožđa i jagoda do borovnica, kivija i naranči, a najbolje funkcionira bobičasto voće otprilike iste veličine.

Kako napraviti tanghulu?

Na TikToku pronašli smo gomilu recepata za ovaj desert, a voće koje se najčešće koristi su jagode i grožđe. Voće se najprije dobro opere i pobriše (ako nije suho, na kraju neće biti hrskavo) i nabode se na štapiće od ražnjića, a zatim se u posebnu posudu stavi kuhati oko 400 g bijelog šećera i 200 ml vode.

@feedmi 🍡 Tanghulu—Chinese candied fruit with the most satisfying cronch! INGREDIENTS: 1 lb strawberry, grape, or other fruit 10 skewers 2 cup sugar 1 cup water The syrup can be tricky to get just right (it took me 4 attempts 🥲) so here are some of my tips: ⊹ pat the fruit dry before dipping ⊹ don’t stir the sugar & water syrup ⊹ don’t dip til syrup is amber (300F) #tanghulu #candiedfruit #snackideas #chinesefood #mukbang #easyrecipes ♬ Unwritten - Natasha Bedingfield

Šećer kuhajte na laganoj vatri bez miješanja dok ne dobijete konzistenciju sirupa svjetlosmeđe boje. Ražnjiće zatim umočite u sirup od šećera i lagano ih okrenite kako bi cijeli bili umočeni u sirup, a zatim ih odmah umočite u ledenu vodu kako bi se šećer stvrdnuo. I to je to - na kraju ćete dobiti hrskave i slatke voćne ražnjiće.

Odakle potječe ova slastica?

Ovaj desert dolazi iz sjeverne Kine i posebno je popularan u Pekingu, a prema legendi, potječe još od dinastije Song. Kineski car Song Guangzong imao je konkubinu po imenu Huang Guifei, a ona se jednog dana razboljela - odbijala je jesti i piti i činilo se da će svakog trenutka umrijeti. 

@abigailfmarquez Replying to @msmerli TRENDING TANGHULU 🍓🍇 #foodporn #food #foodlovers #foodlover #foodieph #foodie #delicious #fyp #tiktokfood #foodtok #recipe #cooking #foodlover #delicious #yummy #abimarquez #desser #tanghulu #fruit #snack ♬ From The Start Laufey - chris(ur fav Lauver)

Liječnici iz palače bili su zbunjeni i nisu znali kako je izliječiti, sve dok nije došao novi liječnik koji je kuharima naredio da pripreme glog umočen u šećer. Savjetovao je Huang Guifei da prije svakog obroka pojede nekoliko komada ove slastice, a nakon nekoliko dana ona se u potpunosti oporavila. Uskoro su ovaj desert počeli prodavati i na ulici i tako se proširio po ostatku Kine, a sada i po cijelom svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.