Tip pokazao zašto je važno oprati brokulu prije konzumiranja, razlog će vas zapanjiti

Foto: Shutterstock

BROKULA je još jedan od razloga zašto toliko volimo jesen - sada joj je sezona, a ova ukusna namirnica, osim što je vrlo svestrana i u kulinarstvu se može pripremiti na razne načine, nevjerojatno je zdrava, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima.

No, prije nego što je skuhate i pojedete, brokulu je potrebno oprati, a jedan je tiktoker pokazao i zašto je to toliko bitno. Brokulu je umočio u vodu (potrebno je taman toliko vode da prekrije cvjetove brokule), ostavio je u vodi nekoliko minuta, a zatim je izvadio. 

Iako voda ne izgleda jako prljavo, malo je približio kameru i jasno se moglo vidjeti sićušne bubice koje su plutale u vodi. Još jedan od načina na koji možete provjeriti nalaze li se bubice u brokuli je da brokulu lagano protresete iznad bijelog papira - ako s nje padnu male crne točkice, to je znak da je morate oprati.

@thefoodieeats #broccoli #washyourveggies #bugs ♬ Emotional (Instrumental) - BLVKSHP

O kakvim je bubicama riječ?

Brokula može biti zaražena insektima kao što su lisne uši, gusjenice dijamantnog moljca, buhači i tripsi. Ti insekti najčešće žive na donjoj strani lišća i unutar cvjetova brokule i teško ih je uočiti, no iako ne zvuče baš ukusno, nisu štetni za ljudsko zdravlje.

Ipak, slažemo se da nije primamljivo jesti brokulu s dodatkom ovih neželjenih gostiju, pa ju je zato prije jela potrebno oprati, a to možete učiniti na nekoliko načina.

Kako oprati brokulu?

Prvi je taj da brokulu držite naopako, s cvjetovima prema dolje, i isperete je pod mlazom hladne vode. Pazite da voda dođe do svih dijelova brokule, a zatim je osušite i narežite na cvjetove kako biste bili sigurni da ste sve dijelove dobro oprali.

Brokulu možete zamočiti u posudu punu hladne vode, sa žličicom soli i dvije žlice bijelog vinskog octa. Ostavite je tako 20 minuta, a to će uzrokovati da se svi insekti odvoje od cvjetova. Brokulu zatim snažno protresite i osušite, a tek se tada možete baciti na kuhanje.

Sada kada znate što s brokulom nakon što je kupite (ili uberete u vlastitom vrtu) te kako je oprati i skuhati, ovdje pronađite nekoliko sjajnih recepata s njom u glavnoj ulozi, od juhe do popečaka. Obećavamo - svidjet će se i onima koji su mislili da je ne vole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.