TOFU ili sir od soje omiljena je alternativa mesu puna bjelančevina i često se nađe na tanjuru mnogih vegana i vegetarijanaca. Može se pripremiti na različite načine, a najbolji je upravo onda kada je - smrznut. Evo zašto biste svoj kupljeni tofu trebali zamrznuti (i kako).
Kada se zamrzne, tofu se magično transformira - njegova tekstura postaje gušća i spužvastija, s mnoštvom malih rupica nalik na koraljni greben. Tofu tada dobiva jednu sasvim novu konzistenciju koja je, prema mnogima, puno bolja od klasičnog tofua.
Zašto biste trebali zamrznuti tofu?
Naime, ova promjena u konzistenciji čini tofu istovremeno čvršćim i spužvastijim. Osim toga, zamrznuti tofu bolje zadržava oblik kada se kuha i prži i ne raspada se. Budući da je tofu zamrzavanjem izgubio vodu i dobio puno malih rupica, puno je finiji za žvakanje, a neki bi čak rekli da ima konzistenciju poput mesa.
@cookingforpeanuts Why you should be freezing your tofu! #freezingtofu #tofu #tofurecipe #highproteinvegan #frozentofu #veganmealprep ♬ Vanille fraise - L'Impératrice
Te su rupice odlične i za upijanje i pohranjivanje okusa - poput spužve, zamrznuti tofu fantastično upija umake i juhe, što ga čini još sočnijim. A kao i sa svim drugim namirnicama koje obično zamrznete, zamrzavanjem produljujete rok trajanja svog tofua - običan tofu u hladnjaku može stajati tjednima, no zamrznuti će izdržati puno, puno dulje.
Kako zamrznuti tofu?
Iako je zamrznuti tofu moguće kupiti, onaj koji imate kući lako možete zamrznuti. Jednostavno ga narežite na kockice ili kako ga već preferirate jesti, a kockice stavite na pladanj, u posudu ili u vrećicu za zamrzavanje. Ako ne planirate upotrijebiti sav tofu odjednom, bilo bi dobro da ga razdvojite na dijelove koje možete koristiti kasnije.
Tofu će nakon 4-6 sati u zamrzivaču možda požutjeti, no to nije razlog za brigu, to je sasvim normalno. A u zamrzivaču ga možete čuvati i do godinu dana. Kada ga poželite koristiti, jednostavno ga odledite - stavite ga u hladnjak preko noći ili vrećicu u kojoj je tofu natopite vodu.
Zamrznuti tofu odličan je za pirjanje, mariniranje ili jednostavno dodavanje juhama, a jednom kada probate zamrznuti tofu, uvijek ćete ga stavljati u zamrzivač.