U ovom fine-dining restoranu za 300 eura večerat ćete uz umjetnu inteligenciju

Foto: FB/Krasota Dubai

KRASOTA, fine-dining restoran u Dubaiju, po mnogočemu se razlikuje od ostalih fine-dining restorana diljem svijeta, i to ponajviše zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Za početak, ovdje vas u mračnoj blagovaonici dočekuje pokojni francuski kuhar Paul Bocuse, koji objašnjava koje vas jelo prvo očekuje - prepelice i foie gras, umotane u paštetu od gljiva i tijesto s umakom od tartufa. 

Naravno, Bocuse nije fizički tamo jer je preminuo prije šest godina, a sve to osmislila je umjetna inteligencija. Spomenuto jelo jedno je od osam jela u "Imaginary Futures", multisenzornom iskustvu objedovanja u Krasoti.

Jedan od prvih restorana takve vrste

Suosnivači Krasote - digitalni umjetnik Anton Nenashev, chef Vladimir Mukhin i poduzetnik Boris Zarkov - prepustili su svu kontrolu tehnologiji i htjeli stvoriti nešto malo drugačije kako bi iskustvo objedovanja u ovom restoranu bilo nešto što će gosti dugo pamtiti.

Okupili su međunarodni tim inženjera i počeli raditi na projekcijama na više površina, uključujući sam stol na kojem se večera, a zatim su 2023. godine otvorili ovaj restoran s predstavom "Imaginary Art", koja je posjetitelje vodila kroz osam sljedova inspiriranih djelima poznatih umjetnika. 

Šest mjeseci kasnije tim je pokrenuo multisenzorno iskustvo "Imaginary Future", koje posjetitelje vodi kroz različite scenarije o tome kako bi budućnost mogla izgledati, od podvodnog grada, preko svemirske kolonije, do postnuklearne apokalipse, pri čemu je svako jelo tematizirano.

>> Po nekima neprimjereno - ovako serviraju desert u restoranu s 3 Michelinove zvjezdice

Ne može si svatko priuštiti ovaj restoran

Većina multisenzornih gastronomskih iskustava poput ovog, koja se često organiziraju u vrhunskim restoranima i koja osmišljavaju kuhari svjetske klase, skupa su i nedostupna. Tako ćete za "Imaginary Future" u ovom restoranu morati izdvojiti 1200 dirhama po osobi, što je oko 300 eura.

Na njihovoj službenoj stranici piše i kakva sve jela možete očekivati, a neke od namirnica koje su izdvojili su tuna, kavijar, ježinci, miso juha, plant-based meso, gljive, Jakobove kapice, morske šparoge, burgeri od japanske govedine i rakova, pita od prepelice i sladoled od matche i manga.

U ponudi je i veganski meni, koji umjesto tune uključuje avokado, umjesto mesnih burgera plant-based meso i patlidžan te ratatouille umjesto pite od prepelica, a tu je i dječji meni, koji se sastoji od miso juhe, kavijara, mini pizze, pilećih ražnjića, tjestenine sa sirom, cheeseburgera, pilećih medaljona i prženih krumpirića, rebaraca s gljivama, mesne pite te sladoleda od vanilije i manga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.