U trgovinama često prodaju lažnjake popularnih namirnica, s ovima treba pripaziti

Foto: Shutterstock

KAKO znati jeste li u trgovini kupili namirnicu koja je prava ili lažnjak? Zbog sve veće globalne potražnje mnoge namirnice koje se prodaju u trgovinama zapravo su jeftinije alternative, a mnogi ih kupuju misleći da su prava stvar. O ovim je popularnim namirnicama najčešće riječ.

Ulje tartufa

Ono što se u trgovinama prodaje kao ulje tartufa zapravo se ni ne radi od tartufa, već je riječ o ulju s dodanom sintetičkom aromom tartufa. Pravi su tartufi vrlo rijetki i skupi, pa se ulje tartufa koje često vidimo na policama trgovina radi od mješavine suncokretovog i maslinovog ulja koje je aromatizirano spojem dobivenim iz nafte pod imenom 2,4 ditiapentan. 

Svako ulje tartufa koje pronađete na policama trgovina u svojoj deklaraciji ima dvije riječi - "prirodna aroma", što ne znači da ona dolazi od tartufa. Jedini način da budete sigurni da jedete prave tartufe je da vam ih netko nariba ravno na tanjur.

Parmigiano Reggiano

Autentični Parmigiano Reggiano može se proizvesti samo u Parmi (regiji po kojoj je sir dobio ime) te u talijanskim pokrajinama Reggio Emilia, Modena, Mantova i Bologna. Uz to, on mora biti napravljen od sirovog mlijeka proizvedenog u jednoj od navedenih talijanskih pokrajina. 

>> Kako prepoznati pravi Parmigiano Reggiano? Na ove detalje obratite pažnju

To mlijeko dolazi od krava koje su hranjene samo travom, sijenom i drugom hranom iz nekog od tih pet područja. Upravo to specifično mlijeko, koje ima jedinstven okus zahvaljujući kravljoj prehrani, siru daje poseban, orašast okus.

Nakon što sir odleži najmanje 12 mjeseci, svakom se testira kvaliteta te dobiva oznaku izvornosti, i to tako da se duž kore točkicama napiše Parmigiano Reggiano, što omogućava proizvođačima i potrošačima da ga razlikuju od ostalih sireva. Osim toga, svaki pravi parmezan na ambalaži mora imati oznaku Parmigiano Reggiano Consorzio.

Javorov sirup

Još jedna namirnica koja se često prodaje kao lažnjak je javorov sirup, koji je posebno popularan u SAD-u i Kanadi, ali može se naći i na policama nekih naših trgovina. Čak polovica javorovog sirupa na svjetskom tržištu je lažnjak, a razlog je to što izrada pravog javorovog sirupa nije jednostavna.

Naime, potrebno je oko 45 litara javorovog soka da bi se proizvela jedna litra sirupa, pa se često prodaju lažnjaci napravljeni od mješavine kukuruznog sirupa, karamele i aroma. Pravi javorov sirup možete prepoznati po boji i teksturi (ima rjeđu konzistenciju i mutniji izgled), a valja obratiti pažnju i na deklaraciju jer najčešće dolazi iz Kanade.

Vanilija

Vanilija je popularan dodatak raznim kolačima, keksima, sladoledima i drugim desertima, a riječ je o mirisnom sušenom voću jestive orhideje koja se uzgaja u tropskim krajevima. Uzgoj prave vanilije odvija se isključivo ručno - bez ikakvih kemikalija i uređaja - pa je zato ona vrlo skupa, a tek je jedan posto proizvoda na svjetskom tržištu napravljen s autentičnom vanilijom. 

Većina ekstrakata vanilije, vanilin šećer i ostali proizvodi s vanilijom kakve možemo naći u trgovinama u sebi sadrže sintetičku zamjenu za vaniliju, vanilin, koji je stvoren kako bi se smanjila cijena proizvoda s obzirom na to da je autentična vanilija toliko rijetka i skupa.

Med

Još jedna popularna namirnica koja se često prodaje kao lažnjak je med. Čak jedna trećina meda na svjetskom tržištu je lažna. Naime, pčele ne mogu proizvesti tolike količine meda, pa se pravi med često miješa s kukuruznim sirupom, šećerom od riže i trske i sličnim proizvodima kako bi se povećao volumen.

>> Tamna strana prehrambene industrije i prevare koje treba izbjegavati: Med

Tako se uništavaju prehrambene i zdravstvene kvalitete meda, a kako biste bili sigurni da jedete pravi med, kupujte ga od lokalnih proizvođača i provjerenih izvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.