PRIJE NEKOLIKO mjeseci u samom je centru Zagreba otvoren Fiorito, prva piadinerija u Hrvatskoj. Fiorito je mali štand na Cvjetnom trgu, a u ponudi ima nekoliko vrsta piadina, toplih talijanskih sendviča koji su u Italiji street food broj jedan.
U želji da u centar Zagreba unesu dašak Italije i da ljudi na Cvjetnom trgu probaju nešto što su do sada mogli probati samo u toj zemlji, zaručnici Andrea Štimac i Domagoj Mandić otvorili su Fiorito. Andrea nas je na svom radnom mjestu dočekala jednog vrućeg ljetnog poslijepodneva da bi nam ispričala više o tome kako su na svojim putovanjima kroz Italiju ona i njezin zaručnik došli do ideje da pokrenu ovaj posao.
Od igraonice za djecu do ugostiteljstva
Andrea je velika ljubiteljica kuhanja, pa je do sada napisala već 12 kuharica. Iako je počela studirati predškolski odgoj i imala je igraonicu za djecu, ispričala nam je da ju je život odveo u poduzetništvo, u kojemu je zadnjih desetak godina. "Veliki sam ljubitelj putovanja, hrane i druženja, pa sam sve to povezala u jedno", rekla nam je na početku razgovora.
Rezultat toga je Fiorito, prva piadinerija u Hrvatskoj, koju je Andrea sa svojim zaručnikom otvorila prije četiri mjeseca. Čak godinu dana istraživali su okuse i recepture, a putovali su i u Rimini, gdje su piadine nastale, kako bi nadopunili svoju ponudu i pratili trendove. Piadinerije se tamo nalaze na svakom uglu i piadine su street food broj jedan, ispričala nam je Andrea.
"Posjetili smo njihove najpopularnije piadinerije, to su uglavnom obiteljski biznisi koji traju već dvije-tri generacije i otvoreni su već 50-60 godina. Tamo smo najviše toga naučili na licu mjesta", istaknula je Andrea i dodala da im je zatim ponuđena i dobra lokacija u centru Zagreba, a kada su razmišljali što bi mogli ponuditi a da već ne postoji na tržištu, odlučili su se za piadine.
Željeli ponuditi nešto čega još nema Zagrebu, ali ni ostatku Hrvatske
Piadine su talijanski delikatesni topli sendviči napravljeni od tankog tijesta koje podsjeća na malo deblju tortilju, a u Fioritu ga svakog dana rade ručno. Osim toga, namirnice kojima pune sendviče su isključivo talijanske, od brašna do kobasica, pršuta i mortadele. Ipak, kupcima je u početku sve to bilo strano, pa su u svoje piadine morali ubaciti i neke stvari koje su im poznatije.
"Sami kupci su nas pitali imamo li nešto od piletine, kuhanu šunku, nešto jednostavnije što im je poznatije, tako da smo već u roku od mjesec dana dodali nove okuse, a dodali smo i vegetarijansku piadinu", rekla je Andrea i dodala da u ponudi imaju 10 piadina.
Najpovoljnija košta 5 eura, a radi se o Delicata piadini, u koju ide talijanska kobasica s karameliziranim lukom. Ipak, najpopularnija im je Mortadela, piadina u koju ide mortadela s pestom od pistacija, ricotta sirom i cherry rajčicama. Andrea kaže da imaju goste koji ništa drugo ni ne žele probati, nego samo jedu Mortadelu. Osim nje popularna je i Prosciutto, piadina s pršutom, rukolom i Stracchino sirom, ali i najskuplja Roastbeef, za 9 eura, u koju idu pečena junetina, matovilac, majoneza i cherry rajčice.
"Ideja je pojesti malo tijesta i unutra puno onoga što nam zaista treba, a to su ili salate, ili meso, ili sirevi. Piadine jesu 'bucmaste' i mi smo ih napravili još puno bogatijima nego što su u Italiji jer smo htjeli da se od njih može i najesti, tako da su porcije prilično velike", dodala je Andrea.
U ponudi imaju i nove okuse, posebno kreirane za ljeto
Andrea je rekla da ih gosti često pitaju imaju li u ponudi nove vegetarijanske piadine te ih je upravo to je potaknulo da predstave tri nova okusa piadina koje nam je Andrea i pripremila. Sve tri su vegetarijanske i osvježavajuće, idealne za ljetne vrućine.
"Prva je Tricolore s paštetom od luka, Stracchino sirom, rukolom, mozzarellom i cherry rajčicama. Druga je s tartufima, pasta od tartufa, rukola, Grana Padano, cherry rajčice i Stracchino sir, svježa ljetna varijanta s naglaskom na tartufe. Treća je s Pecorinom, grilanim patlidžanom, Stracchino sirom, cherry rajčicama i cvijetom brokule. Taj cvijet brokule je nešto drugačije, što kod nas baš nije uobičajeno, a Talijani su ludi za time", objasnila nam je Andrea, koja iz prve ruke zna što je trenutno hit u Italiji jer se nedavno vratila s putovanja u Rim.
Sa svog putovanja Andrea je izdvojila posjet najpopularnijoj sendvičarnici na svijetu, All‘antico Vinaio, ispred koje svakog dana stoje redovi ljudi, a nerijetko se čeka i po sat vremena. "To je kod njih trenutno najveći trend, a oni rade sendviče s istim sastojcima kao i mi, ali je drugačije tijesto, malo deblje, poput lepinje", opisala nam je Andrea.
U Rimu popili kavu za 1 euro, cijene u restoranima slične kao u Zagrebu
Dodala je da su posvuda po Rimu redovi ljudi, bilo da čekaju gelato, tiramisu, kavu ili tjestenine, a od tjestenina probali su carbonaru, po kojoj je Rim najpoznatiji, kao i amatricianu. Posebno su je se dojmile porchetterije, koje prodaju sendviče sa svježe pečenom talijanskom porchettom i začinima. Kod nas ne postoje, dok su u Italiji vrlo popularne.
Dodala je i da u Rimu nažalost nisu probali piadine, a nas je zanimalo i kako se kreću cijene hrane po Italiji, pa Andrea nam je otkrila da su ih one ugodno iznenadile.
"Cijene dosta ovise o lokaciji. U širem centru možete popiti puno jeftiniju kavu nego kod nas, mi smo je naručili i nismo mogli vjerovati da košta 1 euro, a u Zagrebu ne možeš nigdje popiti kavu za 1 euro. No ima lokacija i trgova bliže centru gdje kava košta primjerice 4 eura. U sendvičarnicama su cijene iste kao u Zagrebu, kao i u restoranima. Mi smo bili u nekim dobro ocijenjenim restoranima i cijene su praktički jednake kao u Zagrebu, što nas je šokiralo jer smo mislili da će biti dosta više, ili čak duplo više, međutim tamo carbonara košta 8-9 eura, a količinski se dobije puno", ispričala nam je Andrea.
Za sladoled, njihov popularni gelato, rekla je da je čak povoljniji nego kod nas na moru, a od slatkoga ju je posebno oduševio jedan mali shop s tiramisuom. "U njemu tiramisu rade ručno ispred vas, tako da je kuharica okrenuta leđima i u početku je ne vidite, no iznad pulta je jedno veliko ogledalo pa se u njemu može vidjeti točno što ona radi rukama. Ona ispred vas lomi piškote, umoči ih u kavu, stavlja kremu koju želite i to mi je bilo posebno vidjeti", rekla je Andrea.
Talijani oduševljeni njihovim piadinama, smatra da u Zagrebu nedostaje talijanske kuhinje
Za kraj nam je Andrea ispričala da su njihove piadine posebno popularne među Talijanima koji žive u Zagrebu, ali i turistima koji ovamo dođu iz Italije. Kada su otvorili, otkrili su da Talijana kod nas ima puno više nego što su mislili i sada su im česti gosti.
"Neki dan je došla djevojka koja je rođena u Italiji i tamo se školovala te nije mogla vjerovati da imamo piadine. Došla je i idući dan te rekla da ne može vjerovati da su okusom iste kao talijanske i nije joj bilo jasno kako smo to uspjeli. Neke ljude to baš razveseli jer im je to dio djetinjstva", rekla nam je Andrea, a kasnije, dok smo kušali njezine piadine, upravo je ta djevojka došla po još jednu piadinu.
Na samom kraju razgovora dotakla se i hrvatske gastro scene, koja je posebno zadnjih desetak godina postala vrlo bogata, no Andrea smatra da je sve dosta orijentirano na Aziju te da nedostaje talijanske kuhinje.
"Osim pizzerija, ima jako malo talijanske kuhinje. Ljudi misle da je ona na svakom uglu, ali nije, najviše ima sushija, wokova, burgera, grillova, tako da mislim da tu definitivno ima prostora", zaključila je Andrea.