Šljive su na vrhuncu sezone, a iskoristit ćemo ih za ove genijalne kolače

Foto: Hana Kajari/Index

NEKI DAN smo na zagrebačkom Kvatriću pronašli štand na kojemu se kilogram slatkih šljiva prodaje za 1.50 eura. Sada su na vrhuncu sezone pa smo ih morali uzeti, a od njih ćemo napraviti jednu od ovih slastica koje radimo svake godine kada su šljive u sezoni.

1. Clafoutis sa šljivama 

Clafoutis je tradicionalno francusko slatko jelo koje se u ovoj inačici priprema sa šljivama. Poznat je po svom rustikalnom šarmu, a poslužuje se topao, posut šećerom. Recept pronađite ovdje.

2. Kolač od limuna i šljiva 

Ovaj lagani, pahuljasti kolač s limunom i slatkim šljivama oduševit će i najizbirljivije nepce, a cijeli recept možete pronaći ovdje.

3. Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama vrhunski su domaći desert u kojemu možete uživati krajem ljeta i početkom jeseni i morali smo ih uvrstiti u popis. Kako napraviti ovu klasičnu slasticu, saznajte ovdje.

4. Tart od šljiva

Ako ste ljubitelj prhkog tijesta, imamo recept za vas. Lagani i osvježavajući tart od šljiva idealan je za jesensko poslijepodne uz šalicu čaja, a ovdje pronađite recept.

5. Crumble mileramka sa šljivama

Još jedan odličan desert sa šljivama je ova crumble mileramka kojoj šljive daju baš poseban okus. Gornji dio daje hrskavost, ali možete ga preskočiti ako vam se ne sviđa ili nemate vremena. Cijeli recept je ovdje.

6. Bakin kolač sa šljivama

Jednostavni kolač sa šljivama koje su u rujnu na vrhuncu sezone i treba ih iskoristiti. Možete dodati i začine kao što su cimet, klinčić ili sušeni đumbir, no nemojte pretjerati kako bi okus šljiva bio u prvom planu. Recept je ovdje.

7. Prhki kolač sa šljivama

Prhki kolač sa šljivama preukusan je i toliko jednostavan za napraviti, a ovdje pronađite recept. Tijesto je prhko i mekano, a nadjev od šljiva sočan.

8. Čokoladni kolač sa šljivama

Sočan čokoladni biskvit obogatite lješnjacima i mekim šljivama i savršeno će ići uz jutarnju šalicu kave ili popodnevni čaj. Recept pronađite ovdje.

9. Preokrenuti kolač od šljiva

Pripremite ovaj jednostavan i sočan kolač u kojem su glavne zvijezde šljive, i to za samo 15 minuta. Po želji u biskvit dodajte limunovu koricu, a poslužiti ga možete uz čaj ili kavu. Recept je ovdje.

10. Kolač "knedle od šljiva"

Kolač koji okusom neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama, ali se puno lakše priprema. Uvjerite se i sami koliko je jednostavan za pripremu, a recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.