SVIMA NAM je poznat taj dodatak koji redovito dolazi uz naručenu porciju sushija. Ukiseljeni đumbir ili, kako ga Japanci nazivaju, gari, može se pojaviti u nijansama od svijetlo smeđe do roza ili čak žute boje.
No, znate li zašto je on tamo?
Tradicionalno se poslužuje kao sredstvo za čišćenje nepca tijekom obroka koji se sastoji od nekoliko sljedova sushija. Zalogaj đumbira između različitih komada sushija omogućuje vam razlikovanje različitih okusa svake ribe.
Povijest i značaj ukiseljenog đumbira
Tradicija korištenja đumbira sa sushijem vuče korijene iz davnih vremena. Đumbir je oduvijek bio cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. U kontekstu sushija gari služi kao prirodni antiseptik koji potencijalno pomaže u borbi protiv bakterija koje bi mogle biti prisutne u sirovoj ribi. Iako se danas sushi priprema s najvišim standardima higijene, ovaj tradicionalni dodatak ostao je stalna komponenta jela.
Osim svojih antibakterijskih svojstava, đumbir ima i sposobnost osvježavanja nepca. Kada jedemo različite vrste sushija, svaku jedinstvenog okusa i teksture, gari omogućuje da se svaka vrsta u potpunosti doživi, čisteći nepce od prethodnog okusa.
Kako pravilno koristiti gari
Mnogi ljudi, posebno oni koji nisu upoznati s tradicionalnim načinom konzumiranja sushija, često čine grešku stavljanjem đumbira direktno na sushi. Međutim, tradicija nalaže da se gari jede zasebno između različitih komada sushija. Ta nam praksa omogućuje da doživimo puni okus svake vrste ribe ili drugih komponenti sushija bez miješanja okusa.
Također je važno napomenuti kako ukiseljeni đumbir nije namijenjen umakanju u umak od soje.
Kako ga ne koristiti
Kao što smo spomenuli, gari nije namijenjen direktnom stavljanju na sushi. Osim toga, ne bi trebao zasjeniti glavne komponente obroka. Ako se konzumira u prevelikim količinama, može nadvladati ostale okuse, što nikako nije poželjno.
Ukiseljeni đumbir više je od puke dekoracije na tanjuru i neodvojiv je dio iskustva jedenja sushija. Sljedeći put kada se nađete u sushi restoranu, uzimanjem komadića đumbira između komada sushija ne samo da ćete poštovati tradiciju već će i poboljšati vaše ukupno iskustvo degustacije, omogućujući vam da svaku komponentu jela doživite u punom sjaju.