FOTO Ovo su finalistice izbora za Miss Hrvatske. Koja je djevojka vaš favorit?

Foto: Boris Mataković za Miss Hrvatske

NACIONALNI park Plitvička jezera bio je kulisa za dvanaest finalistica izbora Miss Hrvatske 2023. za Miss Svijeta. Sve one svoje mjesto u finalu osigurale su pobjedom na županijskim izborima, a u finale se plasirala i Miss hrvatske dijaspore.

>>Lucija će predstavljati Hrvatsku na izboru za Miss svijeta, odabrali je organizatori

>>Miss Hrvatske se bira nakon što Lucija Begić već ode na svjetski izbor. Zašto?

Pet kategorija

Za plasman u superfinale djevojke moraju proći i pet natjecateljskih kategorija - sport, talent, multimedija, modeling i intervju. Svaka kategorija ima svog mentora, koji će pomagati finalisticama ostvariti najbolje rezultate u zadanim aktivnostima i koji ih boduje te proglašava najuspješnije. 

Kategorija sport uključuje kondicijsku spremnost natjecateljica, a testiranje se provodi na pet postaja kondicije čučanj, balance, power rotacija, Miss-marinac i poligon. Kategorija talent uključuje talent točku svake od natjecateljica gdje se ocjenjuje određeno umijeće ili vještina.

Kategorija multimedija uključuje edukaciju i zadatke bazirane na društvenim mrežama. Od trenutka pobjede na županijskim izborima finalistice su dobile zadatke kroz društvene mreže. Mentori pritom educiraju djevojke o "dobrim i lošim stranama interneta i društvenih mreža" te ih podučavaju kako sebe pravilno prezentirati u virtualnom svijetu.

Kategorija modeling uključuje catwalk hod, držanje i prezentaciju na modnoj pisti. Kategorija intervju obuhvaća pravilni izgovor, elokventnost, retoriku i ponašanje pred kamerama. Nakon svake kategorije bit će izabrana pobjednica prema najvećem broju bodova iz svake kategorije pojedinačno. 

Odabrane prve dvije superfinalistice

Pobjednice kategorija idu direktno u Top 8 odnosno u superfinale Miss Hrvatske 2023. koje će se održati 27. studenog u Zagrebu.

U Camping resortu Plitvice proteklog su vikenda održane dvije kategorije. Pod mentorstvom voditelja Davora Garića pobjedu u kategoriji intervju odnijela je Luna Marija Novak, Miss Međimurske županije, i ona je tako proglašena prvom super finalisticom, dok je u kategoriji sport, pod vodstvom mag.cin. Vjeke Krsnika, pobijedila Tia Stilinović, Miss Ličko-senjske županije.

Preostale tri pobjednice kategorija saznat će se neposredno prije samog finala izbora u studenome, dok će se najuspješnije tri finalistice plasirati u Top 8 prema bodovima stručnog žirija tijekom samog finala.

Lucija Rogić će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem izboru

Iako će se Miss Hrvatske 2023. znati tek 27. studenog, u prosincu na svjetskom izboru u Indiji Hrvatsku će predstavljati Lucija Rogić, djevojka koju su odabrali organizatori. 

Budući da će se finalni izbor Miss Hrvatske održati tek 27. studenog, kada će se hrvatska predstavnica već nalaziti u Indiji, Direkcija Miss Hrvatske za Miss Svijeta i Miss World Limited, organizator izbora Miss World, zajedno su odlučili o predstavnici na inzistiranje Miss World Limited o sudjelovanju Hrvatske na izboru za Miss Svijeta.

Iz organizacije kažu da je "uobičajena praksa da na svjetski izbor putuju prva ili druga pratilja aktualne misice", a aktualna Miss Hrvatske je Katarina Mamić koja je odabrana još 2019. godine. U međuvremenu Hrvatska nije birala Miss Hrvatske, a njena prva i druga pratilja odbile su ovogodišnje sudjelovanje na svjetskom izboru.

''Posljednji održan izbor Miss Hrvatske bio je 2019. godine kada je na izbor Miss Svijeta putovala Katarina Mamić, još uvijek aktualna Miss Hrvatske. Njezinim pratiljama su te godine izabrane Marija Rogić i Iva Mijolović. Prva pratilja Marija Rogić izjavila je kako nije u mogućnosti natjecati se na izboru za Miss Svijeta i biti na pripremama, koje se održavaju od 17. studenog do 16. prosinca.

Djevojka koja pobijedi na ovogodišnjem hrvatskom izboru će na natjecanje Miss Svijeta ići 2024. godine.

Kao razlog je navela neodgodive fakultetske obaveze radi ostvarivanja prava na polaganje ispita. Sukladno navedenom, odustala je od prava predstavljanja Hrvatske na izboru za Miss Svijeta. Druga pratilja Iva Mijolović raduje se majčinstvu i obiteljskom životu'', rekla je Iva Loparić Kontek, direktorica Direkcije i vlasnica licence.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.