Ivana Paradžiković: Madež mi se pojavio na nosu, nije mi svejedno. Čekam rezultate

Foto: Instagram

Bivša urednica i voditeljica emisije Provjereno, Ivana Paradžiković, često je aktivna na društvenim mrežama. Objavila je story na svom Instagram profilu u kojem je progovorila o tome koliko je bitno pregledavati madeže na tijelu te upozorila na važnost redovitih dermatoloških pregleda.

"Mučio me više od mjesec dana. Madež koji se pojavio na vrhu nosa. Tata je imao melanom na nosu. Preminuo je 10 godina poslije od karcinoma svega. Zato mi nije sve ovo svejedno. Za dva tjedna znat ćemo rezultat, a do tada, koristim priliku da i vama kažem: Rak kože nije šala!" napisala je Ivana te dodala da u Hrvatskoj na godinu od melanoma oboli oko 1000 osoba. 

"Kontrolirajte madeže, idite liječniku opće prakse"

"Čuvajte se. Koristite 50SPF. Ne vjerujte budalaštinama. Kontrolirajte madeže", upozorila je svoje pratitelje te rekla da je i njezina ujna nedavno skinula melanom na licu koji je bio isti kao kod Ivaninog tate.

"Ako su vam madeži asimetrični, nepravilnih rubova, višebojni, veći od ostalih, svrbe, krvare, sjajne i glatke površine, ukoliko se mijenjaju ili kao kod tate izgledaju poput rane i ne zacjeljuju. Idite liječniku opće prakse koji će znati treba li vam uputnica", napisala je Ivana na kraju objave.

Znakovi i simptomi raka kože melanoma koje ne treba ignorirati

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NH), novi madež ili promjena na postojećem madežu mogu biti znakovi melanoma.

Vrste madeža koje treba provjeriti uključuju:

  1. Madež s neravnim oblikom ili rubovima.
  2. Madež s mješavinom boja.
  3. Veliki madež (normalni madeži obično nisu širi od 6 milimetara).
  4. Mladež koji se mijenja tijekom vremena (madeži koji mijenjaju veličinu, oblik ili boju mogu biti melanom)

Ako primijetite bilo koju od ovih promjena ili tamne mrlje na tijelu koje ne nestaju nakon kratkog vremena, trebali biste se obratiti liječniku opće prakse.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.