Bajkovita hrvatska plaža izgledom razočarala turiste. Načelnik: To je da je zaštitimo

Foto: Sime Zelic/Filip Brala/PIXSELL/Index

Stanovnici Dugog otoka i turisti negoduju zbog izgleda pješčane plaže Sakarun, piše Zadarski.hr. Žale se da ova svjetski poznata plaža ove godine izgleda neurednije nego ikad te da "nije ni sjena rajskoj plaži kakva se prezentira u turističkim brošurama".

Naime, morska trava posidonija, koja štiti plažu od erozije uzrokovane morem, ove godine nije uklonjena, već je ostavljena na plaži. Zašto? Odluka je to općine Sali na čelu sa Zoranom Morovićem, u suradnji s javnom ustanovom Natura Jadera. Morović kaže da je odluka donesena da se zaštiti pijesak.

Fotografija koju nam je poslala čitateljica 2021.

"Općina već tri godine preko komunalne tvrtke Mulić plaća čistačicu koja je zadužena za skupljanje plastike po plaži i smeće se redovito čisti. Kada je u pitanju lažina (posidonija), nju više ne diramo, osim u ekstremnim slučajevima. Ako se dogodi da tijekom ljetnih mjeseci na obali bude po metar ili dva visine trave, onda ćemo je maknuti, međutim sada je na plaži 15-ak do 20 centimetara lažine koja štiti pijesak kako bi on ostao na plaži. Zadnje dvije godine smo posidoniju pomicali u stranu, ali jedno jugo je dovoljno da se ona razleti po plaži. Visoke naplavine trave bismo čistili teškom mehanizacijom, ali ni strojevi nisu poželjni na plaži", kaže načelnik Morović i dodaje da "trava nije zlo".

"Krivo je brendiraju"

Za nezadovoljstvo posjetitelja plaže krivi brendiranje.

"Na raznoraznim letcima koji se nalaze u turističkom smještaju Sakarun se ističe kao da su to Karibi. Mi i dalje imamo bijeli pijesak i čisto more, samo smo, kako bi se spriječila devastacija, odlučili zadržavati pokrov posidonije", tvrdi. Ipak, posjetitelji se žale i na naplavine, kao i otpad na plaži.

"I ove godine su analize i studije pokazale koliko je trava bitna za očuvanje pijeska i zbog toga smo je odlučili ostaviti. Mještani u svojim apartmanima imaju slike očišćene plaže, a kad turisti dođu i vide lažinu, onda govore kako to nije isto. Ali posidonija nije štetna, ona je odraz čistog mora, a da je tamo more čisto, potvrđuju i analize koje govore kako je kakvoća mora i ove godine - izvrsna! Iako posidonija nije na oko privlačna turistima, ovo radimo kako bismo vratili stari sjaj plaže i radimo pravu stvar", potvrđuje priču i ravnatelj Natura Jadere Damir Perić. 

Jedna od najpoznatijih plaža Hrvatske

Plaža Sakarun je jedna od najpoznatijih plaža u Zadarskoj županiji. Mnogi je smatraju jednom od najljepših plaža u Hrvatskoj. Smještena je na sjeverozapadnom kraju Dugog otoka, posljednjeg u nizu otoka zadarskog arhipelaga, a mjesta koja se nalaze u blizini plaže su Soline, Božava i Veli Rat.

Zbog sitnog bijelog pijeska na ovoj 800 metara dugoj plaži voda izgleda (ili je barem nekad izgledala) tirkizno. Karakteristična je i po dubini - na čak četvrt kilometra od obale dno je na samo 3 i pol metra. O plaži Sakarun često pišu i strani mediji nazivajući je plavim draguljem Jadrana, a mnogi je zaista uspoređuju s Karibima. 

Podmorje je bogato livadama morske cvjetnice posidonije, mediteranskog endema te drugih brojnih vrsta koje su predložene za europsku mrežu staništa NATURA 2000. Bioraznolikost je jedan od razloga zašto je Sakarun zaštićen u okviru Sjeverozapadnog dijela Dugog otoka u kategoriji značajnog krajobraza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.