Skupili smo 30 kultnih skečeva Gitak TV-a. Koji je najbolji?

Screenshot: YouTube

Gitak TV, kultnu splitsku komičarsku skupinu, osnovali su 1996. godine Mate Peruzović, Marijo Grabovac, Bernard Perić, Matija Čizmić i Ivan Rožić. Gitak TV je svojim humorom obilježio generacije i postao dio pop-kulturnog identiteta Splita, ali i cijele Hrvatske. Njihovi skečevi, koji su mnogima bili prvi susreti s YouTubeom, postali su nezaobilazan dio svakodnevice i utjecali na društvo na mnogo načina.

Također, njihovi skečevi bili su prvi viralni sadržaj (iako tada taj izraz još nije ni postojao) u Hrvatskoj. 

Kako je sve počelo?

U početku su snimali u splitskim studijima te imali i svoju radioemisiju, a prvo pojavljivanje na nacionalnoj televiziji imali su u showu Večeras s Joškom Lokasom. U skečevima su se bavili raznim temama, od politike do sporta, umjetnosti, estrade... Neki od njihovih najpoznatijih skečeva su Čovjek jogurt, Stalak za lakat, Oko sokolovo i Markov trg. Snimili su i nekoliko parodija pjesmama te spot za pjesmu Data TBF-a, za koji su 2010. osvojili Porin.

Na pitanje što znači Gitak TV dečki su jednom otkrili da - ne znači ništa.

Nakon duljeg vremena neaktivnosti, u prosincu 2020. su objavili da planiraju rad na novim materijalima te da pokreću službenu stranicu na kojoj će se naći svi njihovi stari skečevi. Objavili su ih zatim i na društvenim mrežama, a obožavatelje je danas razveselila vijest da uskoro stiže i dokumentarac o njihovom radu.

Gitak TV - prvih 20 godina

U ljetnom kinu Bačvice održat će se premijera dokumentarnog filma Gitak TV - prvih 20 godina, koji istražuje kulturno i sociološko nasljeđe legendarne komičarske grupe Gitak. Film će biti prikazan 20. srpnja 2024. godine s početkom u 21:30.

Redatelj Vanja Nikolić ističe kako je film nastao kroz dvije godine kontinuiranog rada. "Kada mi je producent Maroje Sabljić ponudio da napravimo ovaj film, trebalo mi je otprilike petnaest sekundi da prihvatim. Za mene, čiju generaciju je Gitak TV itekako zakačio, raditi na projektu koji tematizira njihov rad bio je kao dobitak na jackpotu. Posebno me interesirao sociološki aspekt njihovog rada s obzirom na to da ih smatram vjerojatno najutjecajnijim internetskim fenomenom u Hrvatskoj," rekao je Nikolić.

Dokumentarac donosi i izjave poznatih sugovornika poput Joška Lokasa, Mirka Fodora, TBF-a i drugih. Film obećava odgovoriti na pitanja kako je Gitak utjecao na društvo i što o njima misli publika, kao i njihovi tadašnji suradnici.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.