Švicarski konzervativci ne žele Eurosong u zemlji: "To je užasan propagandni događaj"

Foto: EPA

Iduće godine Eurosong bi se trebao održati u Švicarskoj, nakon što je u svibnju pobjedu odnio Nemo s pjesmom The Code. Švicarski obožavatelji Eurosonga ponadali su se da će 2025. natjecanje konačno doći u njihovu zemlju, prvi put od 1989. godine.

Zürich, Bern i Basel podnijeli su zahtjeve da budu domaćini Eurosonga sljedeće godine, no konzervativne skupine iz Švicarske imaju drukčije planove. Švicarski konzervativci prijete da će blokirati korištenje novca poreznih obveznika za organizaciju događaja, piše portal Euronews.

"Užasna propaganda"

Kršćansko-konzervativna stranka Savezna demokratska unija Švicarske (EDU) planira raspisati referendum o tome mogu li se javna sredstva koristiti za održavanje natjecanja u gradovima koji su se prijavili za domaćine. 

"Natjecanje za pjesmu Eurovizije je užasan propagandni događaj!" napisala je EDU na X-u prošlog tjedna. "Zemlja koja daje pozornicu ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje", dodaju.

Osudili su i "eurovizijsko slavljenje antisemitizma, okultizma i sotonizma", pritom vjerojatno misleći na nastupe Izraela i Irske na Eurosongu 2024. godine. 

EDU je relativno manja politička stranka, no njene pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švicarska narodna stranka i Udruga švicarskih poreznih obveznika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.