TZ u Zadru ne želi da turisti šetaju u kupaćim kostimima. Pogledajte grad danas

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Iako Turistička zajednica grada Zadra želi iskorijeniti nošenje kupaćih kostima u gradu, čini se da im to baš ne ide od ruke. 

Prije dvije godine započeli su s kampanjom koja je imala za cilj smanjivanje nošenja kupaćih na mjestima gdje to nije primjereno. Prošle godine turistima su se dijelili promotivni leci otisnuti na hrvatskom i četiri strana jezika. Na višejezičnim lecima koji se dijele turistima i na plakatima na više lokacija u gradu piše:

"Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu tako da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vrijeme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru."

Iako se broj ljudi koji šetaju u kupaćim kostimima po gradu smanjio, ipak ima onih koji za to ne mare. Djevojke su šetale u bikinijima, a bilo je i muškaraca koji su sjedili u kafiću bez majice. Pogledajte kako je Zadar izgledao danas.

Zašto žele smanjiti nošenje kupaćih kostima po Zadru?

Kupaći kostimi su prikladni za plaže, bazene i druge destinacije vezane uz vodu, no njihovo nošenje u središtu grada nije u skladu s društvenim normama, rekli su u zadarskom TZ-u.

"Nošenje neprimjerene odjeće nije samo pitanje estetike već pristojnosti i odgovornog ponašanja prema domaćinima i drugim turistima te trebaju barem u nekoj mjeri odražavati poštovanje prema okolini u kojoj se nalaze.

Kada dođu u središte grada, turisti ulaze u prostor bogate povijesti i naslijeđa, grad čiju je baštinu prepoznao i UNESCO. Očekujemo da se grad razgledava u odjeći koja služi za slobodno vrijeme, a ne za boravak na kupalištima", kazao je direktor TZ-a grada Zadra Mario Paleka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.