U Etiopiji postoji crkva iz 6. st. na 2580 m do koje se dolazi bos. Splićanin je bio

Foto: Jurica Galić Juka

Jurica Galić Juka, splitski putopisac i fotograf, posjetio je etiopijsku crkvicu Abuna Yemata Guh iz šestog stoljeća. Crkvicu je posjetio mali broj ljudi koji nisu rođeni na tom području jer je put do nje poprilično izazovan. "Budući da se sami dolazak do nje (2580 m) pretvorio u vrtoglavu avanturu, ovu destinaciju sam svrstao u top 3 najbolje destinacije koje sam posjetio u životu", rekao nam je Juka čije iskustvo s tog putovanja prenosimo u cijelosti.

"U tigrajskom gradu Hawzen, na sjeveru Etiopije, kupujemo uže u slučaju da nam zatreba za uspon do crkve Abuna Yemata Guh. Ona se nalazi desetak kilometara od Hawzena, od čega je veći dio trase grubi makadam. Crkva se nalazi na visini od 2580 metara i smještena je na pola puta do strmog kamenog vrha, između vapnenačkih stupova od pješčenjaka zvanih Enticho i Adigrat", opisuje početak puta.

"Nakon što smo parkirali auto, krenuli smo prema crkvi u društvu nekoliko lokalnih ljudi. Prvih sat vremena smo hodali uz veliku i kamenitu kosinu. Dva puta nas je pljusak smočio i dva puta sunce osušilo dok smo došli do strmog i opasnog uspona s uporištem za ruke i noge u stijeni", prisjeća se.

Zadnju dionicu morali prijeći bosi

Zadnju dionicu su morali prijeći bosi zbog "svetosti područja". Jedna jedina greška je značila pad od nekoliko stotina metara.

"No sve se muke zaborave kada dođete na stijenu u blizini crkve. Pogled koji se pruža od gore je nezaboravan! No ni tu priči nije kraj. Crkva je zapravo pustinjačka špilja s predsobljem i glavnom prostorijom od petnaestak metara četvornih", priča Juka.

"Do nje sam trebao proći još 'samo' tridesetak metara pravca širokog oko 50 cm, čiju desnu stranu čini zid planine, a lijevu vertikalni ponor dubok najmanje 250 metara. I prošao sam jer se ne bojim visine, no mogu samo zamisliti osjećaj nekoga tko se boji. Odgovorno tvrdim da nigdje na svijetu ne postoji nešto slično poput mjesta na kojoj je sagrađena crkva Abuna Yemata Guh", uvjeren je.

Jurica Galić Juka tijekom uspona

Pred crkvom ih je dočekao svećenik Kahsay. "Saznajem da spava u selu, a zorom kreće u dvosatni uspon do crkve gdje stoji do pred zalazak sunca. Taj postupak ponavlja svaki dan desetak godina. Upitao sam Josua što svećenik radi u crkvi tijekom dana, a on mi je odgovorio: 'Moli se i čita svete knjige'", priča Juka.

"Ovdje je tiho i on nema s kime razgovarati osim s Bogom. To je jako intiman i poseban odnos", odgovorio mu je vodič. Vjeruje se da je crkva isklesana u šestom stoljeću i posvećena Abuna Yemati, također jednom od devet najvećih etiopskih svetaca. Na ovom nepristupačnom mjestu je sagrađena da se tadašnja kršćanska manjina sakrije od progona. 

Ali i da u miru mole i meditiraju, u nadi da će "postići istinski put do Boga".

"Jedna od najvrjednijih destinacija koje sam posjetio"

"Otac Kahsay je otvorio drvena vrata i ušao sam u prostoriju osvijetljenu s nekoliko voštanica. Njegov učenik je u ruci držao ručno napisanu Bibliju koja je stara, kako tvrdi, preko tisuću godina. Strop i svi zidovi su bili oslikani predivnim freskama s prikazima dvanaest apostola i devet etiopskih svetaca", opisuje Splićanin.

Najveći dio je naslikan u petnaestom stoljeću, no neke od njih potječu iz početnih tragova kršćanstva u Etiopiji. Izoliranost lokaliteta, suh zrak i nedostatak vlage sačuvali su ove freske u njihovom izvornom savršenstvu. Naslikane su materijalima dobivenim od minerala i bilja pronađenog u lokalnom području.

"Putujem cijeli svoj život, a od toga dvanaest godina profesionalno kao putopisni reporter. Vidio sam mnoga i nedostupna svjetska čuda, lokalitete i etničke skupine. Teško bi mi bilo reći što mi je na prvom mjestu.

No siguran sam da je Abuna Yemata Guh jedna od najvrjednijih destinacija koje sam do sada posjetio. Kaže se da su je posjećivali samo lutajući redovnici i pobožni kršćani. U moderno doba, očito, i mi putopisci. I ne, nisam ni u jednom trenutku ovdje bio životno ugrožen", kaže Juka.

"Ovdje su hodočastili brojni vjernici, svećenici i znatiželjnici. No nitko nikada na ovoj planini nije umro ili doživio nesreću tijekom uspona. Devet svetaca koji žive u ovim planinama nas čuvaju", rekao mu je vodič na to.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.