Davanje mobitela djetetu u ovoj dobi povezano je s ozbiljnim problemima u ponašanju

Foto: Pexels

Mala djeca pravi su profesionalci u korištenju tableta i pametnih telefona. Međutim, ako mališani koriste ekrane kako bi se zabavili, možda neće naučiti upravljati svojim emocijama, što dovodi do izljeva bijesa.

Istraživači sa Sveučilišta u Sherbrookeu, u Kanadi, detaljno su opisali ovaj štetni ciklus u časopisu JAMA Pediatrics.

Autori studije primjećuju da se prosječna količina vremena koju mala djeca provode na mobilnim uređajima povećala s pet minuta dnevno 2020. na 55 minuta dnevno 2022., pri čemu mnogi četverogodišnjaci imaju vlastite uređaje.

Za ovu studiju roditelji 315 djece pratili su ponašanje svojih mališana od 2020., kada su djeca imala tri i pol godine, do 2022., dok nisu navršila pet i pol godina. Temperament djece mjeren je bihevioralnim upitnikom.

Djeca su u prosjeku provodila šest i pol sati tjedno pred zaslonima ekrana u dobi od tri i pol godine, šest sati i 42 minute u dobi od četiri i pol godine te sedam sati s pet i pol godina. Godinu dana nakon početka praćenja, kada su praćena djeca navršila četiri i pol godine, roditelji su uočili više ljutnje i frustracije. Izljevi bijesa povećali su se do navršenih pet i pol godina.

"Korištenje zaslona općenito, a posebice korištenje mobilnih uređaja, sve je prisutnije u životima male djece. Naša studija sugerira da roditelji trebaju znati kako korištenje tableta u ranom djetinjstvu može poremetiti sposobnost upravljanja ljutnjom i frustracijom te dovesti do povećanih ispada kod male djece", napisali su istraživači u svojim nalazima.

Previše vremena pred ekranom utječe na društvene vještine predškolske djece

Studija je imala određena ograničenja, uključujući to da se odvijala u jeku pandemije covida-19, kada su se ekrani često koristili kao dadilje. Autori također nisu uzeli u obzir kvalitetu sadržaja koji su djeca gledala, poput toga jesu li slušali priče ili gledali YouTube.

"Neke aplikacije i programi mogu ponuditi podršku u razvoju vještina emocionalne regulacije. Na primjer, pokazalo se da crtić i mobilna aplikacija Daniel Tiger pomažu djeci poboljšati vještine emocionalne regulacije", istaknuli su znanstvenici.

Osim toga, istraživači ne znaju jesu li roditelji komunicirali sa svojom djecom dok su koristili tablet. Zajedničko gledanje tableta može pomoći roditeljima i djeci da ojačaju svoje odnose.

Istraživanja pokazuju da previše vremena pred ekranom može negativno utjecati na zdravlje, akademske i društvene vještine predškolske djece jer nisu u interakciji sa svojim roditeljima, koji ih mogu naučiti kako regulirati svoje emocije, ili se ne igraju s drugima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.