Koja je životinja najbolja za obitelj s hiperaktivnim djetetom?

Foto: Pexels

Kada se razmatra nabavljanje kućnog ljubimca za dijete s izraženom hiperaktivnošću, roditelji se suočavaju s jedinstvenim izazovima. Hiperaktivnost nije dijagnoza, već osobina koja zahtijeva pažljiv pristup i razumijevanje kako bi se pronašao ljubimac koji može izdržati energiju i potrebe djeteta. Pravi izbor može donijeti radost i djeci i cijeloj obitelji.

Prilikom odabira kućnog ljubimca za dijete koje preferira aktivnu igru i često pokazuje impulzivno ponašanje, važno je usmjeriti pažnju na temperament životinje. Životinja treba biti dovoljno energična da može pratiti djetetov tempo, ali i strpljiva kako bi mogla tolerirati nepredvidive pokrete i nagle promjene.

"Preporučljivo je odabrati životinju koja se voli igrati i koja ima mekano, ugodno krzno", savjetuje psihologinja Anastasia Ponomarenko. Važno je izbjegavati krhke ljubimce poput ptica i glodavaca jer oni nisu pogodni za intenzivnu igru i blizak fizički kontakt s djetetom.

Psi: Pravi prijatelji za aktivnu djecu

Psi su izvrstan izbor za hiperaktivno dijete, osobito pasmine koje su poznate po svojoj društvenosti i ljubaznosti. Najprikladniji su zlatni retriveri, labradori i border koli – sve pasmine koje su prijateljski nastrojene i istodobno dovoljno aktivne za svakodnevne igre i šetnje. Pasmine poput borbenih pasa, ovčara i jazavčara preporučuje se izbjegavati jer njihova priroda može zahtijevati posebnu pažnju i kontrolu.

"Štene može pomoći u zadovoljavanju djetetove potrebe za kretanjem, smanjenju anksioznosti i učenju odgovornosti", dodaje psihologinja Ponomarenko.

Mačke: Opcija za umirenje i kontakt

Ako obitelj ne može izvoditi životinju u redovite šetnje, mačka bi mogla biti dobar izbor. Ruska plava mačka i sfinks su pasmine koje se često preporučuju jer su prijateljski nastrojene i sklone kontaktu s vlasnicima, istovremeno zahtijevajući manje fizičke aktivnosti. Mačke mogu biti izvrstan izvor smirenja za hiperaktivnu djecu, pružajući osjećaj topline i povezanosti.

Izbjegavajte ptice i glodavce

Iako su ptice i glodavci popularni među djecom, nisu najbolji izbor za hiperaktivno dijete. Male, krhke životinje poput hrčaka, zečeva ili miševa mogu se lako ozlijediti tijekom igre, što ih čini manje sigurnima za blizak kontakt s djetetom koje se teško kontrolira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.