Studije otkrile koje osobine ukazuju na to da je osoba odrasla u nestabilnoj obitelji

Foto: Shutterstock

Odrastanje u nestabilnoj obitelji može imati ogroman utjecaj na život osobe u odrasloj dobi.

Prema jednom istraživanju, djeca koja su odrasla u toksičnom okruženju vjerojatno će imati lošije zdravlje - i fizičko i mentalno. Osim toga, toksično okruženje utječe i usporava razvoj djece.

Prepoznavanjem znakova odrastanja u nestabilnom domu osoba može poduzeti odgovarajuće korake kako bi započela proces ozdravljenja. Nitko ne bi trebao stalno osjećati negativne posljedice situacije koja nije bila pod njegovom kontrolom. Prema studijama, ovo su dva znaka, odnosno osobine ljudi koji su odrasli u nestabilnom okruženju.

1. Osjećate anksioznost bez razloga

Odrastanje u nestabilnom domu, zbog nepredvidljivih emocija roditelja, može natjerati djecu da hodaju "kao po jajima" oko njih. Bojeći se da će napraviti grešku, naučili su da je najbolje ostati tiho.

Kao odrasle osobe, često su anksiozni i imaju poteškoće s izražavanjem svojih potreba ili želja. Previše se boje uznemiriti druge, pa ostaju tihi, bojeći se sukoba ili svađe.

Prema studiji iz 2019., zlostavljanje u djetinjstvu dovodi do razvoja anksioznosti od ranog djetinjstva do adolescencije. Ti se simptomi mogu nastaviti i u odrasloj dobi, utječući na način na koji se osoba izražava.

2. Impulzivni ste

Kao dijete, možda ste svjedočili nekontroliranom ponašanju svojih roditelja i sada osjećate potrebu da preuzmete stvari u svoje ruke. Iako to može djelovati produktivno, zapravo povećava anksioznost jer se trudite sve kontrolirati.

Jedno istraživanje pokazuje da odrastanje u toksičnom okruženju dovodi do razvoja problema u ponašanju kasnije u životu. Ti problemi mogu uključivati nasilničko ponašanje, impulzivnost, probleme s ponašanjem i agresiju. Također mogu utjecati na san te dovesti do razvoja anksioznosti i depresije.

Nažalost, ove stvari mogu ostati prisutne sve do odrasle dobi, utječući na način na koji osoba razmišlja i djeluje.

Prepoznavanje utjecaja nestabilnog djetinjstva prvi je korak prema stvaranju zdravijeg života u odrasloj dobi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.