Kamala Harris kaže da joj je ova lekcija oblikovala karijeru. Primijenite je na djecu

Foto: EPA

Podučavanje djece kako biti samostalna, osobito u konfliktnim situacijama, može im pomoći da steknu samopouzdanje i poveća šanse za uspjeh, tvrde stručnjaci.

Na primjeru potpredsjednice SAD-a i kandidatkinje za predsjednicu, Kamale Harris, jasno je koliko je ova lekcija oblikovala njezin život. Već u ranom djetinjstvu njezina majka, Shyamala Gopalan Harris, naučila ju je kako bi ona sama mogla pridonijeti rješenju problema, izjavila je Harris prošlog tjedna u epizodi podcasta Call Her Daddy.

"Svaki put kad bih se vratila kući s problemom, prva stvar koju bi moja majka pitala bila je: 'Što si ti učinila?'", rekla je Harris voditeljici podcasta Alex Cooper. "Shvatila sam da me zapravo učila kako prepoznati gdje sam imala priliku nešto učiniti ili ne učiniti."

Ova je lekcija Harris naučila da može samostalno rješavati probleme te da gotovo uvijek postoji način da preuzme kontrolu nad situacijom.

Samostalnost i povjerenje su ključni za razvoj samopouzdanja

Stručnjaci za roditeljstvo slažu se: pokazivanje povjerenja djeci kako bi samostalno pokušala riješiti svoje probleme, može im uliti više samopouzdanja u vlastite sposobnosti, sve dok se pronalazi ravnoteža između odgovornosti i ne pretjerane strogoće.

"Kada vjerujete djeci da donose vlastite odluke, ona se počinju osjećati angažiranije, sigurnije i osnaženije. Kada se to dogodi, nema granica onome što mogu postići", napisala je autorica i stručnjakinja za roditeljstvo Esther Wojcicki 2022. godine.

Samopouzdanje vodi do uspjeha

Istraživanja pokazuju da je samopouzdanje ključno za budući uspjeh djece. To potvrđuje da će njihove sposobnosti dovesti do pozitivnih rezultata, bilo da se radi o sportu, školi ili izgradnji zdravih odnosa.

Jedan od načina kako dodatno potaknuti samopouzdanje jest ohrabriti djecu da se zauzmu za ono u što vjeruju. Harris je to primijenila u svojoj karijeri kao tužiteljica. Koristila je svoj glas kako bi pomogla onima koji nisu imali kontrolu nad svojim životima.

"Bilo je to zaista želja da zaštitim najranjivije, one koji nisu imali moć, jer su bili u situaciji neravnoteže moći", rekla je Harris. "Mnogo toga što sam radila bilo je usmjereno na vraćanje, koliko god mogu, njihove pravde."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.