Psiholog dijeli tri granice koje bi svi parovi trebali postaviti u vezi

Foto: Shutterstock

Kad tek uđemo u vezu, uzbuđenje može biti veliko. Prirodno je željeti se potpuno posvetiti, ali ako vjerujemo da naša veza ima šanse biti dugotrajna, pametno je postaviti osnovna pravila prije velikih koraka, tvrdi psiholog Mark Travers.

"Granice su ključne za zaštitu odnosa i vaših osjećaja. Bez njih, nesporazumi i razlike mogu postati veliki problemi. Postavljanjem granica rano stvarate čvrstu osnovu koja može izdržati izazove", rekao je za Psychology Today. Dakle, istaknuo je tri ključne granice koje parovi trebaju postaviti prije nego što veza postane ozbiljna.

1. Očekivanja za budućnost

Razgovor o budućnosti u početnim fazama veze može biti zastrašujući, ali ključan za izbjegavanje kasnijih problema.

"Razjasnite svoje dugoročne ciljeve i planove kako biste bili sigurni da ste oboje na istoj stranici. Istraživanja pokazuju da su dugoročna očekivanja važna za zadovoljstvo u vezi. Ako se ne slažete oko velikih aspiracija poput braka ili djece, veza može postati polovično ispunjavajuća", napominje Travers.

Postavljanje jasnih očekivanja pomoći će nam da radimo na zajedničkoj budućnosti koja nas ispunjava.

2. Seksualne potrebe

Psiholog objašnjava: "Seksualni odnosi mogu biti ključni za uspjeh veze i izvor intimnosti, radosti i užitka. Ako vi i vaš partner imate različite seksualne potrebe i želje, nijedno od vas neće biti potpuno zadovoljno. Studija iz 2016. pokazala je da zadovoljstvo u intimnim odnosima može predvidjeti kasnije zadovoljstvo u vezi."

Dakle, važno je razgovarati o seksualnim potrebama i postaviti jasne granice kako bismo održali intimnu i ispunjavajuću vezu.

3. Uključenost obitelji

"Vaš romantični odnos ne postoji izolirano; obiteljski odnosi često utječu na vašu vezu. Razgovarajte o tome koliko su vaše obitelji uključene u vaš odnos kako biste izbjegli osjećaje ljubomore i nesigurnosti. Istraživanja pokazuju da zadovoljstvo u vezi može biti veće kod onih koji su uskladili odnose s obiteljima", kaže Travers.

Postavljanje granica u vezi s učestalošću posjeta, dijeljenjem informacija i uključenošću obitelji može pomoći u očuvanju privatnosti i sprječavanju nepotrebnog stresa u vezi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.