Psihologinja kaže da su ovo najvažnije životne lekcije kojima uči djecu

Foto: Pexels

U životu, ljubav i učenje idu ruku pod ruku, a roditelji imaju ključnu ulogu u oblikovanju tih vrijednosti kod svoje djece. Dječja psihologinja, edukatorica za odgoj i mama, Jaimie Bloch, nedavno je na Instagramu otkrila još nekoliko vrijednosti kojima uči svoju djecu. Podijelila je šest lekcija koje smatra najvažnijima.

  1. "Ako osjećate nešto, izgovorite to, čak i kada se bojite ili kada vaše mišljenje možda nije 'cool'."
  2. "Nemojte se osjećati obveznima biti uljudni, ako vam je u društvu te osobe neugodno. Uvijek je u redu reći 'ne'."
  3. "Riječi mogu povrijediti ili pomoći. Držite se svojih riječi, čak i ako to znači ispričavanje. Naše riječi mogu imati najbolji ili najgori mogući utjecaj na druge."
  4. "Razgovarajte sa sobom s istom suosjećajnošću i ljubavlju s kojom biste razgovarali s najboljom prijateljicom. Ako to ne biste rekli svojoj najboljoj prijateljici, nemojte to govoriti ni sebi."
  5. "Nema ništa loše u tome što volite ono što volite, čak i ako se čini 'djevojački' ili 'dječački'. Budite ponosni na svoje interese i slijedite ono što vam srce govori."
  6. "Uvijek ću vas voljeti i bit ću vaše sigurno mjesto, bez obzira na sve. Nema ničega što biste mogli učiniti da vas prestanem voljeti."

"Želim da moja djeca slijede svoje snove i uče iz svojih pogrešaka. Ipak, neke će lekcije morati naučiti sama, kroz bol i iskustva koja im život pruža. To je teži dio roditeljstva. No, često zaboravljamo da su to poteškoće koje nas čine sjajnima. Vječno evoluiramo, rastemo i razvijamo se. Ne možemo zaustaviti bol, ali možemo pomoći svojoj djeci da je prihvate i nauče iz nje kako bi postala najbolje verzije sebe. Želim biti primjer svojoj djeci i kroz riječi koje koristim s njima, te kako se nosim sa svim iskustvima koja nam život donosi, jer sam uspjela živjeti prema ovim principima većinu vremena", zaključila je psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.