Psihologinja navela rituale koji će djetetu pomoći da zaspi

Foto: Pixabay

Mali večernji rituali važni su kako bi se djeca opustila i pripremila za noćni odmor. To mogu biti razne aktivnosti koje je popisala psihologinja Aleksandra Kuzokova iz Psihološko-pedagoškog centra Moskve.

"Rituali mogu biti svakodnevne umirujuće aktivnosti. Na primjer, čitanje priča pomaže smirivanju djetetovog uma, kupanje u toploj kupki pomaže opuštanju mišića i općem stanju djeteta, a mirni razgovori stvaraju atmosferu ugode i sigurnosti", istaknula je Kuzovkova.

Također je savjetovala da se ne koriste gadgeti i ne gleda televizija dva sata prije spavanja. Plavo svjetlo s ekrana, rekla je, potiskuje proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna.

2024. godine tim znanstvenika sa Sveučilišta u Helsinkiju u Finskoj otkrio je da veći udio voća i povrća u prehrani korelira s normalnim trajanjem noćnog odmora od sedam do devet sati. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Nutrition.

Stručnjak za spavanje, Tony Spencer, nedavno je objavio da bi roditelji najkasnije do 26. kolovoza trebali početi uvoditi umirujuću rutinu odlaska na spavanje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.