Terapeutkinja dijeli devet znakova koji ukazuju da vas je odgojio narcis

Foto: Pexels

Narcisoidni roditelji često su usmjereni na sebe i svoje potrebe, zanemarujući emocionalne potrebe svoje djece. Takav tip odgoja može ostaviti dugoročne posljedice u odrasloj dobi. Neke od njih su nisko samopouzdanje i samopoštovanje, ali postoji još nekoliko, ističe terapeutkinja Kaytee Gillis. 

"Za one koje su odgojili narcisoidni roditelji, oporavak je često prepun sumnje u sebe i psiholoških ožiljaka koji mogu trajati cijeli život. Prepoznavanje znakova narcisoidnog roditeljstva ključno je za razumijevanje trajnog utjecaja koji ono može imati na živote pojedinaca kako bi se započeo proces napredovanja u ozdravljenju i razumijevanju", rekla je za Psychology Today.

Izdvojila je devet znakova koji ukazuju na to da su osobu odgojili narcisoidni roditelji.

  1. Nisko samopouzdanje: Djeca narcisoidnih roditelja često razvijaju nisko samopouzdanje zbog stalne kritike, osjećajući se nesposobnima za ispunjavanje roditeljskih nerealnih očekivanja.
  2. Problemi s izražavanjem potreba: "Djeca koja odrastaju s narcisoidnim roditeljima često imaju poteškoće s postavljanjem svojih granica i izražavanjem potreba jer su naučena da prioritet daju roditeljskim potrebama", kaže Gillis.
  3. Samokritičnost: Stalno kritiziranje i visoki standardi narcisoidnih roditelja mogu uzrokovati perfekcionizam kod djece, što rezultira stalnom sumnjom u sebe.
  4. Osjećaj nezasluženosti ljubavi: "Djeca koja nisu primala iskrene pohvale često osjećaju da nisu zaslužila ljubav ili priznanje što otežava prihvaćanje komplimenata i može ih navesti da trpe loše ponašanje od partnera u budućnosti", tvrdi terapeutkinja.
  5. Česti osjećaji krivnje i srama: Manipulativne taktike, poput emocionalnog ucjenjivanja, mogu uzrokovati duboko ukorijenjen osjećaj krivnje kod djece koji se nastavlja i u odrasloj dobi, utječući na samopouzdanje.
  6. Nezdravi romantični odnosi: Gillis objašnjava: "Odrasli koji su odrasli u toksičnim obiteljskim dinamikama često traže slične toksične obrasce u romantičnim vezama što vodi ciklusu toksičnosti i nezdravoj suovisnosti."
  7. Stalni strah od napuštanja: "Narcisoidni roditelji često koriste prijetnje napuštanja kako bi kontrolirali djecu, što može rezultirati dubokim strahom od napuštanja u odrasloj dobi te utjecati na sposobnost stvaranja sigurnih odnosa", kaže terapeutkinja.
  8. Samoliječenje hranom ili supstancama: Kako bi se nosili s emocionalnim bolom, pojedinci mogu posegnuti za nezdravim mehanizmima suočavanja, poput prejedanja ili zloupotrebe različitih supstanci.
  9. Rano seksualno ponašanje: Nedostatak granica i emocionalna zanemarivanja u narcisoidnim obiteljima mogu potaknuti djecu da traže potvrdu kroz prerano ili rizično seksualno ponašanje.

"Ako se prepoznate u nekima ili u svemu navedenom, shvatite da je samosvijest o iskustvima prvi korak u iscjeljivanju i prekidanju ciklusa obiteljske traume. Uz svjesnost, možete započeti proces napretka", zaključila je Gillis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.