U školu bez histerije: Psihologinja savjetuje kako djeci olakšati školske obaveze

Foto: Pexels

Sve više djece danas osjeća pritisak zbog školskih i izvanškolskih aktivnosti, što često rezultira stresom i zanemarivanjem zdravlja. Djeca pokušavaju uskladiti obaveze, a pritom često trpe njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Kako bi se lakše nosili s ovim izazovima, psihologinja Gulfija Kasimova podijelila je nekoliko ključnih savjeta.

Prema Kasimovoj, prvi korak u smanjenju stresa kod djece jest stvaranje jasnog, pisanog rasporeda koji uključuje vrijeme za sve – spavanje, obroke, učenje, sport i slobodno vrijeme. Ključna je stvar da dijete aktivno sudjeluje u kreiranju rasporeda. Tako će razviti osjećaj odgovornosti i razumjeti da se radi o njegovoj vlastitoj rutini, a ne nametnutoj obavezi.

"Važno je razgovarati s djetetom o rasporedu, a ne jednostavno mu ga dati kao zapovijed", savjetuje Kasimova.

Jednako je važno naučiti dijete da sluša svoje tijelo. To znači uzimati pauze na vrijeme, jesti zdrave grickalice umjesto slatkiša te prakticirati tehnike disanja ili jednostavne vježbe kada osjeti napetost. Ovo može pomoći djetetu da izgradi zdrav odnos prema obavezama i smanji stres u svakodnevnim situacijama.

Zdrave prehrambene navike kreću od roditelja

Kasimova ističe da prehrambene navike prvenstveno dolaze iz obitelji. Ako roditelji biraju nezdravu hranu, dijete će ih prirodno slijediti. "Možete neprestano govoriti o zdravoj prehrani, ali dijete će prije svega slijediti vaš primjer", dodaje Kasimova. Savjetuje roditeljima da s djetetom pripremaju zdrave užine za školu i ne zaborave piti vodu. Kroz igru i razgovor, roditelji mogu objasniti djeci kako njihovo tijelo funkcionira i zašto mu je potrebna kvalitetna hrana.

Uz pravilnu prehranu, fizička aktivnost igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i smanjenju stresa. Kasimova naglašava važnost omogućavanja djetetu da samostalno odabere sportsku aktivnost koju voli – bilo da je to trčanje, plivanje, ples ili nešto treće. Međutim, bavljenje sportom nekoliko puta tjedno ne bi trebalo zamijeniti svakodnevne aktivnosti na otvorenom, poput šetnji s prijateljima ili igre na svježem zraku. To nije samo važno za fizičko zdravlje, već i za emocionalno olakšanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.