Roditelji koji koriste ove fraze često nemaju blizak odnos sa svojom odraslom djecom

Foto: Shutterstock

POSTOJI mnogo razloga zašto dolazi do udaljavanja između roditelja i djece, no zajednička nit među odraslom djecom koja su prekinula ili smanjila kontakt s roditeljima je kontinuirano ponašanje njihovih roditelja tijekom odrastanja, ali i u odrasloj dobi.

Iako roditelji duguju svojoj djeci sigurno okruženje za odrastanje, djeca ne duguju roditeljima komunikaciju kad dosegnu odraslu dob, osobito ako im nije pružena emocionalna i fizička sigurnost dok su odrastali. To je posebno istinito ako roditelji izgovaraju specifične fraze koje dovode do toga da u budućnosti neće biti bliski s djecom. O kojim je frazama riječ, piše YourTango.

"Previše si osjetljiv"

Roditelji koji djeci dok su još mala govore da su previše osjetljiva, obično se ne zbliže s njima kad odrastu. Fraza "Preosjetljiv si" pokazuje djeci da nije poželjno iskazivati svoje osjećaje, koje u tom trenutku još uvijek uče kontrolirati i shvatiti. 

Kad djetetu kažete da je preosjetljivo, riskirate da će se ono emocionalno zatvoriti i ne obratiti vam se kad treba pomoć, što može stvoriti osjećaj udaljenosti. Kada dijete pokaže svoju ranjivost roditeljima, može biti izuzetno štetno ako oni odgovore oštrom kritikom umjesto prihvaćanjem. Važno je da roditelji komuniciraju otvoreno i s empatijom, umjesto da odbacuju osjećaje svoje djece.

"Pričekaj dok ne budeš imao prave obaveze"

Odrastanje je teško, a biti mlad donosi svoje izazove. Djeca i tinejdžeri pokušavaju pronaći svoje mjesto u kompliciranom svijetu, a to ponekad nije lak zadatak za njih. Iako općenito gledano, dječji tjedni zadaci nisu ni blizu ozbiljni kao oni odraslih, omalovažavanje i ignoriranje njihovog iskustva samo vodi emocionalnoj distanci i zamjeranju.

Možda njihov zadatak iz matematike nije težak poput plaćanja poreza, ali njima je kompliciran i njihova percepcija vlastitog iskustva je ono što najviše vrijedi. Roditelji možda opravdavaju ovu frazu time što žele pripremiti djecu za stvaran svijet, no to je potpuno pogrešan pristup onome što djeci treba da bi napredovala, piše YourTango. Potrebno im je osjećati se podržano, viđeno i saslušano, a izgovaranje ove fraze oduzima im priliku da se osjećaju cijenjeno.

"Meni je bilo teže u tvojim godinama"

Starije generacije vole pričati mlađima koliko je život nekad bio teži, no reći svojoj djeci da je vama u svemu bilo teže nego njima, uvlači ih u nepotrebnu igru uspoređivanja u kojoj oni nisu odabrali sudjelovati.

Kako izvještava YourTango, prema istraživanjima, 27 posto odraslih udaljeno je od svojih roditelja, a to može biti zbog fraza poput ove koje su roditelji koristili dok su djeca bila mala. Ova fraza prisiljava djecu da se ispričaju za nešto što nisu uzrokovali i sprječava roditelje da prepoznaju svoju djecu kao pojedince s drukčijim iskustvima.

"Žrtvujem se za tebe, a ti mi ovako vraćaš?"

Roditelji su dužni brinuti za svoju djecu, ali koristiti tu brigu kao oružje oblik je emocionalnog zlostavljanja. Samo zato što su roditelji osigurali krov nad glavom i hranu, ne daje im pravo da to koriste protiv svoje djece.

Nažalost, mnogi roditelji smatraju da im djeca duguju nešto samo zato što su ih odgajali. Korištenje fraze poput ove ukazuje na to da roditelj uskraćuje stvarnu brigu i ne bi se trebao iznenaditi ako se kasnije ne zbliži s djecom, odnosno ako djeca odluče ne imati dobar odnos s njima dok odrastu. 

"Trebao bi znati bolje"

Djeca i tinejdžeri tek uče kako biti ljudi, što znači da će griješiti i raditi pogreške. No, upravo su pogreške ključne za proces učenja. Govoreći djetetu da je "trebalo znati bolje", roditelji postavljaju nepravedne standarde. Roditelji ne mogu očekivati od svoje djece da znaju kako se ponašati ako ih nisu podučili, pa ova fraza nepotrebno stavlja krivnju na dijete za nešto što je potpuno normalno za njegov razvoj.

"Nemaš pravo žaliti se"

Roditelji koji koriste ovu frazu aktivno uskraćuju djetetu pravo da izrazi svoje osjećaje. Sve je relativno, što znači da čak i dijete kojem su osigurani svi praktični uvjeti može emocionalno patiti. Fraza poput "Nemaš pravo žaliti se" primjer je izreke koja umanjuje osjećaje djeteta, a roditelji koji je koriste možda ne shvaćaju koliko je štetna. Roditelj koji stalno govori djetetu da se ne smije žaliti jer mu je generalno dobro u životu, vrlo vjerojatno neće ostati u bliskom odnosu s njim kad ono odraste.

"Nemoj mi dolaziti plačući kad ne uspiješ"

Bez obzira na dob, svakoj je osobi potrebna emocionalna podrška. Čak i kad netko napusti obiteljski dom, još uvijek treba osjećati da ga roditelji žele zaštititi. Kad roditelji kažu: "Nemoj dolaziti plačući kad ne uspiješ", zapravo poručuju da su sve negativne posljedice zaslužene i da neće biti tu da utješe dijete kad nešto pođe po zlu. Roditelji koji koriste ovu frazu ne bi se trebali čuditi ako njihova djeca odluče prekinuti kontakt s njima kasnije u životu.

"Ne želim više razgovarati o ovome"

Fraza "Ne želim više razgovarati o ovome" česta je među roditeljima koji imaju nizak prag za teške razgovore. Korištenje ove fraze doslovno zatvara vrata djeci kada im je najpotrebniji prostor za obradu svojih misli i osjećaja. S obzirom na to da odrastaju uz takve roditelje, mogli bi i sami u odrasloj dobi odabrati zanemariti odnos s roditeljima i prestati razgovarati s njima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.