Studija: Roditelji koji koriste humor imaju bolje odnose s djecom u odrasloj dobi

Foto: Shutterstock

SMIJEH i humor mogu imati pozitivne učinke na raspoloženje, međuljudske odnose, a čini se da dobro utječu i na odnos između roditelja i djece. Tako pokazuju rezultati novog istraživanja prema kojem roditelji koji koriste humor grade bolje odnose sa svojom djecom.

Kako izvještava portal Scary Mommy, istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One pokazalo je da korištenje humora u roditeljstvu može imati veći utjecaj nego što smo svjesni te poticati nekoliko socijalno-emocionalnih vještina.

Autori ovog pilot-istraživanja otkrili su da, iako postoji mnogo istraživanja o tome kako roditelji mogu koristiti igru kao način odgoja djece, postoji vrlo malo informacija o uključivanju humora. Zbog toga su pitali ciljanu skupinu odraslih ispitanika, provjerili koriste li njihovi roditelji humor kod kuće i kako ti ljudi, sada odrasli, gledaju na ta iskustva iz djetinjstva.

U istraživanju su ispitali 312 osoba u dobi između 18 i 45 godina. Više od polovice izjavilo je da su ih odgajali roditelji koji su koristili humor, a 71,8 posto složilo se da humor može biti učinkovit alat u roditeljstvu. Većina je rekla da već koristi ili planira koristiti humor sa svojom djecom te vjeruju da ima više potencijalnih koristi nego štete, prenosi Scary Mommy.

63 posto ispitanika čiji su roditelji koristili humor imaju dobar odnos s njima u odrasloj dobi

Također, istraživački tim otkrio je korelaciju između roditeljske upotrebe humora i načina na koji su njihova djeca, sada odrasli ljudi, gledala na način na koji su odgajani i na njihov odnos s roditeljima.

Čak 63 posto ispitanika koji su prijavili da imaju dobar odnos s roditeljima, reklo je da su njihovi roditelji koristili humor, dok je samo 3,7 posto reklo da njihovi roditelji nisu koristili humor. Od onih koji su smatrali da su njihovi roditelji dobro odradili roditeljsku ulogu, 68,4 posto je izjavilo da su njihovi roditelji koristili humor, dok je samo 5,6 posto reklo da njihovi roditelji nisu koristili humor.

Glavni autor studije, profesor pedijatrije i humanistike, Benjamin Levi, rekao je da "humor može podučiti ljude kognitivnoj fleksibilnosti, ublažiti stres i poticati kreativno rješavanje problema i otpornost. Moj otac je koristio humor i bio je vrlo učinkovit. Koristim humor u svojoj kliničkoj praksi i sa svojom djecom."

Ovo istraživanje samo je početna točka. Međutim, Levi i njegov tim nadaju se da će ovo istraživanje postaviti temelje za daljnja istraživanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.