Psihologinja: Prestanite djeci govoriti uobičajenih šest fraza

Foto: Shutterstock

Komunikacija s djecom ima ključnu ulogu u izgradnji snažnih odnosa i razumijevanju njihovih emocija. Međutim, neki izrazi i fraze mogu kod djece izazvati nelagodu i negativno utjecati na njihov razvoj, tvrdi edukatorica za odgoj, majka i psihologinja, Jaimie Bloch. Stoga je upozorila na

Psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, koja je i sama majka, upozorava na šest takvih fraza.

Evo što je istaknula u svojoj novoj objavi na Instagramu.

  1. "Tako si osjetljiv/a!": Ova fraza može umanjiti važnost osjećaja djece, čineći ih nesigurnima u vlastite emocije.
  2. "Vidiš li da se itko drugi ovako ponaša?": "Uspoređivanje djece s drugima može uništiti njihovo samopouzdanje i potaknuti osjećaj neadekvatnosti", objašnjava Bloch.
  3. "Prestar/a si da se ovako ponašaš.": Ova fraza može umanjiti emocije djece i sugerirati da se osjećaji ne smiju izražavati, napominje psihologinja.
  4. "Prekini se ponašati kao djevojčica i budi muško!": Bloch tvrdi da ova izjava jača štetne stereotipe o tome kako bi se dječaci i djevojčice trebali ponašati.
  5. "Zar ne misliš da je bilo dosta?" (u kontekstu jela, dodirivanje trbuha...): Ova fraza može izazvati osjećaj srama zbog tijela i negativno utjecati na sliku djece o sebi.
  6. "Tako si lijen/a.": Ovakve etikete mogu trajno narušiti samopouzdanje djece i potaknuti negativnu sliku o sebi, upozorava Bloch.

"Male promjene u jeziku koji koristimo mogu značajno utjecati na to kako će naša djeca vidjeti sebe i kako će se osjećati u vezi s time tko su u ovom svijetu. Djeca razvijaju sliku o sebi na temelju toga kako ih njihovi roditelji doživljavaju, stoga imajte to na umu", zaključuje Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.