Psiholog: 3 načina kako roditelji mogu dobiti više poštovanja od svoje odrasle djece

Foto: Pexels

RODITELJI djecu uče mnogo toga u životu, a jedna od tih stvari je i važnost poštovanja. Poštovanje sebe, obitelji i svih drugih oko sebe, ali kada odrastu, djeca imaju pravo odabrati koga će poštovati, što uključuje i roditelje. Ako želite da vam odraslo dijete pokaže poštovanje, važno je da u svojim interakcijama i vi pokažete poštovanje.

Psiholog Jeffrey Bernstein za portal Psychology Today izdvojio je tri načina kako roditelji mogu zaslužiti poštovanje svoje odrasle djece. Objasnio je da izgradnja odnosa punog poštovanja s odraslim djetetom može biti izazovna te da mnogi njegovi klijenti osjećaju kao da ih njihova odrasla djeca ne poštuju, ali smatra kako poštovanje nije jednostrano. Evo što je savjetovao roditeljima.

Saslušajte ih prije nego im držite lekcije

Lako je upasti u naviku davanja savjeta ili rješenja, posebno kada vidite da se vaše odraslo dijete bori s nečim. Međutim, neželjeni savjeti mogu se doživjeti kao kontrolirajući ili omalovažavajući, što kod djeteta, sada odrasle osobe, može izazvati osjećaj da ga ne slušate. S druge strane, slušanje pokazuje da cijenite njihove misli i iskustva te postavlja temelj za uzajamno poštovanje.

Kada vam se idući put dijete obrati s nekim problemom, "suzdržite se od davanja rješenja gotovo odmah. Umjesto toga, pitajte dijete više o tome što ga muči kako bi se otvorilo", ističe psiholog. Dodaje da ovakva vrsta razgovora pokazuje da obraćate pažnju te poziva vaše dijete da dodatno pojasni svoje osjećaje i misli.

Postavite granice s razumijevanjem

Postavljanje granica ključno je za zdrav odnos roditelja i djeteta, čak i u odrasloj dobi. No, toj je temi važno pristupiti s dobrotom i jasnoćom, umjesto postavljanja zahtjeva. Odrasla djeca često se opiru ako osjećaju da im je autonomija ugrožena, ali su sklonija poštivati granice ako ih vide kao međusobno dogovorene smjernice, a ne nametnuta pravila.

"Kada postavljate granice, mirno objasnite svoje razloge i izbjegavajte koristiti krivnju ili ultimatume. Oblikujte granice u smislu onoga što vam je potrebno kako bi odnos ostao snažan", savjetuje psiholog. Razmotrite reći im: "Želim da pronađemo ravnotežu u kojoj se i ja osjećam cijenjeno." Ovaj pristup potiče poštovanje i razumijevanje.

Pokažite poštovanje kada isto očekujete

Djela često govore više od riječi. Ako želite da vam odraslo dijete pokaže poštovanje, važno je da i vi pokažete poštovanje u svojim interakcijama. To ne znači biti previše popustljiv, već pokazati da poštujete i cijenite njihovu autonomiju. Pazite kako razgovarate, preuzmite odgovornost za svoje pogreške i pokažite zahvalnost - to može napraviti veliku razliku.

Psiholog dodaje da je "poštovanje uzajamno. Priznajte pogreške i budite otvoreni za povratne informacije. Ova poniznost može potaknuti vaše odraslo dijete da učini isto te pokazuje da uvijek učite i rastete, čak i kao roditelj. Vodite primjerom, i vaše dijete će vjerojatno uzvratiti poštovanje".

Jačanje poštovanja u odnosu roditelja i odraslog djeteta zahtijeva svjestan trud. Slušanjem, postavljanjem jasnih granica i pokazivanjem poštovanja možete izgraditi temelj međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Nikad nije kasno za poboljšanje kvalitete vašeg odnosa, a koristi će osjetiti i vi i vaše dijete, izvještava Psychology Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.