Poznata istraživačica tvrdi da jedna fraza može spasiti brak

Foto: Shutterstock

Komunikacija može biti teška, osobito kada treba biti iskren, transparentan i ranjiv s partnerom. Često dolazi do nesporazuma i krivih interpretacija u razgovoru. Međutim, ako nismo otvoreni s partnerima, kako možemo očekivati da će naši odnosi biti snažni i trajni?

Istraživačica i poznata autorica Brené Brown u svojoj knjizi Rising Strong govori o tome kako je i sama imala pogrešnih tumačenja i projiciranja osjećaja na druge, koji zapravo nisu postojali. Dakle, prema Brown, jedna fraza od četiri riječi može spasiti brak: "Priča koju si pričam."

Kako Brown objašnjava: "Time dajete drugoj osobi do znanja da iznosite svoju interpretaciju situacije, a ujedno priznajete da znate kako vaša verzija možda nije potpuno točna", piše YourTango.

Ove riječi mogu smiriti napetu situaciju i omogućiti iskren razgovor o tome što nam prolazi kroz glavu. To pomaže preispitati vlastitu priču koju stvaramo u svojoj glavi. Prema istraživanju iz 2019., naši mozgovi nas često obmanjuju, pa je važno provjeriti svoje interpretacije.

Brown naglašava kako je ova fraza učinkovita jer je iskrena, transparentna i ranjiva. "Kada kažete 'Priča koju si pričam', pokazujete da ste svjesni da vaša verzija događaja možda nije 100 posto točna. Kad koristite tu frazu, govorite: 'Želim da me vidiš, razumiješ i čuješ'", pojasnila je.

Kao primjer, Brown opisuje situaciju iz svoje knjige u kojoj je njen muž komentirao da nema namirnica, a ona je odmah to interpretirala kao kritiku svoje uloge u kućanstvu. Nakon što je shvatila što se događa, ispričala se i rekla: "Priča koju si pričam jest da me kriviš što nema namirnica, da sam podbacila." Njen muž je odgovorio: "Ne, samo sam gladan."

Dakle, zaključuje da ove riječi mogu probiti naše "samozaštitne zidove" i pomoći nam da se nađemo na istoj stranici sa svojim partnerom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.