Kupila jeftine naušnice s popularne online trgovine i dobila alergijsku reakciju

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TIKTOKERICA Erin objavila je video prije nekoliko dana s kojim je htjela podići svijest o jeftinom nakitu koji može izazvati neželjene reakcije kod nekih. "Mislim da sam se slučajno trovala posljednjih šest mjeseci", navela je na početku videa. Istaknula je da je kupila vrlo povoljne naušnice s popularne online trgovine za koje smatra da su izazvale neželjenu reakciju na njezinom licu.

Jednog dana probudila se s crvenim očima. "Oči su mi bile bolne i jako crvene", istaknula je priloživši fotografiju. Kaže da je otišla liječniku na pregled i dobila kapi za oči koje su pomogle, no njezina reakcija kasnije je postala još gora. Pokazala je kako je izgledala narednih šest mjeseci, s vidljivim osipom i crvenilom oko očiju te nadraženim, crvenim očima.

@formervegetarian Teehee #greenscreen #eczema #eczemahealing #skin #jewelry #health #holistichealth #fyp #foryoupage #foryou #skincare ♬ original sound - Erin

"Budite oprezni kada kupujete jako jeftin nakit"

"Bilo je jako bolno i usrano", rekla je i dodala da je isprobala sve - od mijenjanja prehrane do kupovine potpuno nove kozmetike. Prije otprilike tjedan i pol dana izvadila je naušnice koje je nosila svo to vrijeme iz ušiju. "Osip i crvenilo su u potpunosti nestali", istaknula je.

Kaže da je naknadno istraživala i saznala da jeftini metali u nakitu mogu ući u krvotok i izazvati ekstremne reakcije kod pojedinaca. Dodala je da osip i crvenilo nisu bili prisutni samo oko očiju, već i na ušima, usnama, bradi pa čak i rukama. "Budite oprezni kada kupujete jako jeftin nakit od jeftinih marki, jer mogu vam naštetiti", upozorila je.

Na kraju je istaknula da nije liječnik i da nije kvalificirana za davanje medicinskih savjeta, ali bi voljela da je to znala prije nego što je potrošila puno novca na posjete liječniku, skupe kreme i druge tretmane da se riješi osipa. 

Iako u videu nije spomenula o kojoj online trgovini se radi, u komentarima je jasno nagovijestila: "Rimuje se s peein."

Može li nakit izazvati ovakve reakcije?

Metali u nakitu, posebno nikal, mogu kod nekih ljudi izazvati alergijske reakcije. To je poznato kao kontaktni dermatitis, koji se manifestira kao crveni, svrbežni osip, suha koža, pa čak i plikovi u težim slučajevima, navodi Mayo Clinic.

Nikal je jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa i često se nalazi u jeftinom nakitu, kopčama, dugmadima, satovima i mnogim drugim predmetima. Alergija na nikal obično se razvija nakon ponovljenog ili produženog izlaganja ovom metalu. Jednom kada se razvije alergija, imunološki sustav trajno reagira na nikal, što znači da će svako ponovno izlaganje izazvati reakciju.

Ako sumnjate da imate alergiju na nikal, najbolje je konzultirati se s dermatologom koji može provesti testiranje kako bi se potvrdila dijagnoza i preporučio odgovarajući tretman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.