Temu o optužbama njemačkih potrošačkih organizacija: "Naša praksa je poštena"

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

INTERNETSKA trgovina Temu brani se od optužbi njemačkih potrošačkih organizacija koji tvrde da koristi nepoštene prakse. Temu tvrdi da je nepravedno prikazan u negativnom svjetlu, a glasnogovornik tvrtke izjavio je za Heise: "Naša praksa je poštena."

Nedavno je Savez njemačkih potrošačkih organizacija (Verbraucherzentrale Bundesverband - vzbv) upozorio Temu i zatražio od njih da se obavežu da će se suzdržati od određenih praksi na internetu. Konkretno, vzbv je kritizirao Temu zbog prikazivanja popusta bez pružanja dodatnih informacija o referentnim cijenama. Glasnogovornik Temua je naglasio: "Pažljivo pregledavamo sve informacije o cijenama koje nam daju naši prodavači kako bismo osigurali točnost i transparentnost za naše kupce."

Vzbv dalje optužuje Temu za utjecaj na korisnike online platforme putem manipulativnih taktika, poznatih kao "mračni obrasci", što je ove godine zabranjeno prema Zakonu o digitalnim uslugama EU-a. U odgovoru na to, Temu tvrdi da obavijesti poput "126 ljudi ima ovaj artikl u svojoj košarici" odražavaju stvarne zalihe i aktivnost kupnje. Oni ističu da je svrha ovih obavijesti pomoći potrošačima u donošenju informiranih odluka, a ne manipulirati ili ih prisiljavati. Nadalje, naglašavaju da informirani kupci dovode do veće razine zadovoljstva kupaca i smanjenog broja povrata proizvoda.

"Nikad ne brišemo negativne recenzije"

Vzbv također izražava sumnju u autentičnost recenzija proizvoda na Temu zbog nedostatka informacija o njima. "Nikada ne brišemo niti potiskujemo negativne recenzije", tvrdi Temu. "Štoviše, pružamo posebne filtre za njih jer smatramo da mogu pomoći u provjeri trgovaca i potaknuti ih da poboljšaju kvalitetu svojih proizvoda i usluga."

Kako bi se jasno identificirali dobavljači proizvoda, Temu ističe da je učinio njihove logotipe vidljivijima na web stranici. "Također smo dodali poštanske brojeve za sve dobavljače, uzimajući u obzir preferencije europskih potrošača", naglašava Temu - čak i ako su dobavljači smješteni u Kini.

Pod potporom kineskog tehnološkog diva PDD Holdings, Temu je prije godinu dana ušao na europsko tržište i postao je najpreuzimanija aplikacija za kupovinu u mnogim zemljama prošle godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.