Fantastične vijesti za Dinamo. Blizu je direktnog plasmana u Ligu prvaka iduće sezone

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je u Salzburgu pobijedio 2:0 Red Bull i time došao do prve gostujuće pobjede u Ligi prvaka nakon 26 godina i susreta s Ajaxom u Amsterdamu. Golove su postigli Sandro Kulenović i Bruno Petković, a Dinamo je tom pobjedom stigao do učinka od četiri boda u tri utakmice i trenutačno drži 22. mjesto, koje vodi u nokaut fazu. Podsjetimo, 24 najbolje momčadi igrat će nokaut fazu - prvih osam ide direktno u osminu finala, a ostali u razigravanje.

Dinamo već godinama strpljivo gradi svoj koeficijent pa je tako zahvaljujući istome ove sezone počeo natjecanje nikad kasnije, od zadnjeg pretkola. No ova sezona se sjajno razvija za Dinamo iz više uglova. Iduće sezone bi Plavi mogli direktno u Ligu prvaka po novih 30 milijuna eura, što je otprilike minimalan iznos za plasman u Ligu prvaka.

Što se Dinamu treba poklopiti?

Direktno mjesto u Ligi prvaka, podsjetimo, imat će klub iz kvalifikacija s najboljim koeficijentom. To je ove sezone bio Šahtar, dok je Dinamo kao drugi na toj listi dobio iduću najbolju nagradu, direktno mjesto u playoffu.

Na ljestvici klubova koji se utrkuju za direktno mjesto iduće sezone Dinamo je trenutačno drugi, ali mu skoro svi rezultati idu na ruku. Naravno, ova računica imat će smisla samo ako Dinamo obrani naslov u SuperSport HNL-u jer u suprotnom neće igrati Ligu prvaka.

Prvu poziciju trenutačno drže Rangersi. No škotski velikan će teško do naslova prvaka u Škotskoj. Celtic mu nakon osam kola bježi šest bodova, a to je nastavak prošle sezone kada je Celtic uvjerljivo osvojio titulu.

Od ostalih klubova, Šahtar ima tek jedan bod u Ligi prvaka zasad, a i u ukrajinskom prvenstvu vodi puno težu bitku te je četvrti sa 6 bodova zaostatka za kijevskim Dinamom. Olympiacos i Crvena zvezda su jako daleko i trebalo bi im čudo da do kraja ove sezone preskoče Dinamo.

Baš je zbog ovoga sinoćnji dvoboj između Red Bulla i Dinama bio ključan. Sada je razlika u koeficijentu ta dva kluba pet bodova, dok bi u slučaju pobjede Salzburga ona iznosila samo jedan bod. Bio je to u jednu ruku direktan dvoboj za direktan plasman u Ligu prvaka i lako bi se moglo ispostaviti da je Dinamu ovo najveća pobjeda u sezoni.

Inače, prvak Hrvatske je ove sezone već zaradio devet bodova za klupski koeficijent nakon samo pet europskih utakmica. Prošle sezone je osvojio isti broj bodova, ali u čak 16 susreta u sva tri UEFA-ina međunarodna natjecanja.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.