"Petković je broj 1, ali Kulenovićeva krvoločnost i bezobrazluk puno donose Dinamu"

Foto: Ivo Cagalj,Marko Lukunic/PIXSELL

U TREĆOJ utakmici ovosezonske Lige prvaka Dinamo je na gostovanju u Austriji upisao pobjedu protiv RB Salzburga 2:0. Za Dinamo su zabili Sandro Kulenović u 49. minuti, što mu je bio deseti gol ove sezone, i Bruno Petković u 84. 

Dinamo je ovom pobjedom došao do četiri boda nakon tri kola i sada je bolje plasiran čak i od Bayern Münchena, koji ga je u prvom kolu deklasirao 9:2. Podsjetimo, u prošlom kolu Dinamo je remizirao s Monacom na Maksimiru. Dinamo je trenutno na 22. mjestu, koje vodi u nokaut-fazu. 

Svoju sljedeću europsku utakmicu igra 5. studenoga u Bratislavi protiv Slovana. Za komentar smo se obratili treneru Branku Karačiću. Bivši igrač Osijeka i Hajduka vodio je Marsoniju, Osijek, Slaven Belupo, Cibaliju, Šibenik, Široki Brijeg, Zrinjski Mostar, bahreinski Riffa S.C., Varaždin, Sesvete, a ove sezone ima sjajne rezultate na klupi Vukovara, koji je lider tablice u drugom rangu.

Kako komentirate Dinamovu izvedbu u Austriji? 

Dinamo je ispunio što su najavljivali Bjelica i igrači. Pokazali su da su došli u goste s opravdanim samopouzdanjem. Uz dužno poštovanje Salzburgu za odlične uspjehe zadnjih godina, vidjelo se da je Dinamo trenutno bolji. Salzburg je samo prvih desetak minuta imao sterilnu inicijativu i jednu Dedićevu šansu, koju je Nevistić obranio.

Ostatak utakmice išao je u smjeru u kojem je Dinamo želio. Vrlo kvalitetno su pripremili utakmicu. U fazi obrane stajali su u 5-4-1, vrlo dobro su se postavljali i nisu dozvolili puno prostora Salzburgu čak ni kad su bili u niskom bloku, a Salzburg je vrlo dobar u malim prostorima. 

Kod otvaranja igre su iz faze obrane vrlo kvalitetno transformirali formaciju u 4-2-3-1, Kulenović je odlično tražio dubinu, a Baturina i Sučić su bili dobra podrška. Dinamo je imao mirnoću, na koju Salzburg nije mogao odgovoriti, i odlično je gradio igru od zadnje linije.

Utakmicu su apsolutno kontrolirali, to je veliki uspjeh za Bjelicu i igrače, očito su vjerovali u pobjedu, koju su apsolutno zaslužili. Vidi se da im je Bjelica ulio samopouzdanje.

Kulenović nastavlja rasti. Čini se da ove sezone izostanci Brune Petkovića nisu više toliki problem kao prijašnjih. 

Svi znamo vrijednost Petkovića, ali isto tako je očita Kulenovićeva želja za dokazivanjem, agilnost, krvoločnost koju pokazuje na terenu. To je dobra stvar za Dinamo. Značajno je, uz Petkovićevo umijeće zadržavanja lopte, imati živost i glad za golovima koju unosi Kulenović. 

Gladan je borbe za svaku loptu. Još je kvalitetniji u fazi obrane, ali vrijedan je i u fazi tranzicije, u kojoj je ritam brži, gdje je on kvalitetniji od Petkovića, koji je bolji u stabilnijem posjedu. On je i dalje broj jedan, ali Bjelica sigurno zna na koje Kulenovićeve kvalitete može računati.

Pozitivno je drzak i bezobrazan, zna primiti i zadati udarac. Stalno je aktivan, što je veliki dobitak u Europi, gdje je intenzitet igre ipak veći nego u našem prvenstvu.

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Ristovski je bio igrač utakmice s dvije asistencije. Kako ste vidjeli njegov nastup?

Rekao bih da čak ima veću kvalitetu u ofenzivnom nego defenzivnom dijelu. Dobro vidi igru i opasan je u ulasku u zadnju trećinu. Miran je pri izgradnji igre i brz u tranziciji. Nije mu strano podvaliti pravu loptu poput Baturine ili Sučića, a Kulenović i Petković su njegove asistencije odlično iskoristili.

Koliko je iz trenerskog ugla izazovno kad ne možete biti uz aut-liniju poput Bjelice? 

To ne mora biti problem, kao što sinoć nije bio Dinamu. Trener ih priprema sve do same utakmice i igrači su očito izvanredno razumjeli upute Bjelice i stožera, koji je sjajno pripremio utakmicu. Dinamo je bio sjajan u svim fazama igre. Onemogućili su da kvalitete Salzburga dođu do izražaja.

Nije se osjetio izostanak Bjelice na klupi. Perspektiva s tribine nekad treneru i daje bolji dojam o stanju na terenu. Dinamo je odlično predstavio hrvatski nogomet i pokazao da nije samo autsajder u Ligi prvaka. 

Prema procjenama, za prolazak u nokaut-fazu trebat će 8-9 bodova. Dinamo trenutno ima četiri boda i još pet utakmica. Kako vidite njegove šanse za plasman dalje? 

Situacija je vrlo dobra. Bjelica je najavio borbu za bodove u svakoj utakmici. Utakmica u Austriji pokazuje da je Dinamo na pravom putu i da kvalitetom pripada Ligi prvaka. Ako iduću utakmicu Dinamo riješi u svoju korist, a vjerujem da hoće jer je kvalitetnija ekipa, bit će zaista na korak do nokaut-faze. Vjerujem da to može.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.