Hajduk je izgledao kao cirkus, a Dinamo je očekivao pobjedu. Dogodilo se suprotno

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO je sinoć u velikom derbiju 6. kola SuperSport HNL-a izgubio na Maksimiru od Hajduka 1:0 sjajnim golom Marka Livaje iz 70. minute. Umjesto da pobjegne najvećem rivalu na pet bodova prednosti, Dinamo mu je ovim porazom omogućio skok na prvo mjesto i bitno pokvario odličan ulazak u sezonu.

Sve je bilo spremno za veliku feštu u Maksimiru. Dobri rezultati i toliko željeni plasman u Ligu prvaka bacili su u delirij Dinamove navijače, koji Sergeju Jakiroviću i njegovoj momčadi nisu zamjerili nešto slabije izdanje prije dva tjedna na Rujevici. 

Idealan protivnik

Hajduk je u Zagreb stigao kao naručen. S tisuću problema, posvađan na svim razinama, kao cirkus koji je ovog tjedna povremeno nalikovao na tragediju, a puno češće na komediju. Nitko ili barem većina navijača nije ni sanjala da bi derbi mogao završiti bilo kako osim Dinamove pobjede, po mogućnosti što uvjerljivije. Ispalo je sasvim suprotno.

Dinamov trener je nakon utakmice rekao da je njegova momčad uglavnom kontrolirala utakmicu i da je, nakon bolje igre u drugom poluvremenu, utakmicu izgubila zbog jedne neopreznosti. Nabrajao je Jakirović zicere koji su njegovi igrači promašili i logično je utvrdio da bi možda i okrenuli utakmicu da Marko Rog u 74. minuti nije promašio čitav gol.

Što bi bilo kad bi bilo. Isto mogu reći oni hakleri iz Qarabaga, koji su u prvoj utakmici u Maksimiru promašili čuda. Da nisu, zadnjih tjedana bi se sigurno pisali drukčiji tekstovi i situacija bi u Maksimiru bila daleko od idilične.

Daleko od toga da je sad dramatična ili ne daj bože katastrofalna, ali je nevjerojatno kako si je Dinamo otežao situaciju u prvenstvu. Prije reprezentativne stanke je nakon povratka iz Bakua gostovao u Rijeci, koja je imala slične probleme, ako ne i gore od Hajduka. Smijenila je trenera, u klubu je vladalo nezadovoljstvo, a sve je kulminiralo debaklom u Ljubljani protiv Olimpije.

Propustio "ubiti" Rijeku, a onda vratio i Hajduk u život

Dinamo je eventualnom pobjedom na Rujevici mogao Rijeku gurnuti u ponor, ali je emotivno i fizički ispražnjen od puta u Baku uzeo bod. Svaka čast Rijeci, ali Dinamov glavni rival uvijek je bio i bit će Hajduk. On je na Maksimir, kao što smo rekli, došao spreman za nokaut da bi ga Dinamo potpuno vratio u život. 

Umjesto da ga je zakucao na pet bodova zaostatka i gurnuo ga dublje u njegove probleme, Dinamo je Hajduku omogućio da malo dođe k sebi i upali fitilj na onoj svojoj poznatoj euforiji. I sad, rekli bi Englezi, "here we go again".

Umjesto da u komforu bodovne prednosti i pobjede u derbiju rasterećeno ode na put u München, Dinamo je prepustio prvo mjesto Hajduku i opet je on taj koji nekoga lovi. Dinamo opet mora lopatu u ruke i - u rudnik.

Derbi s Hajdukom bila je utakmica kojom je počela "prava" Dinamova sezona i ritam srijeda - nedjelja trajat će od sad do kraja godine. Derbi je trebao biti utakmica s kojom će Dinamo napuniti samopouzdanje uoči teškog gostovanja u Münchenu, u koji sad odlazi u sasvim drukčijem raspoloženju. 

Iz sjajnog ulaska u sezonu u niz od tri utakmice bez pobjede?

Nitko u Maksimiru ozbiljno ne računa na pobjedu na Allianz Areni. No da se slavilo protiv Hajduka, kojemu svaka čast na pobjedi, u München bi se putovalo s jako puno vjere. Ovako će utakmica s Bayernom biti lako moguće treća u nizu bez pobjede. Gostovanje u Koprivnici sljedeće subote najednom će postati susret koji se mora dobiti.

Jakirović je u još jedan derbi protiv Hajduka ušao preoprezno, a kad je vidio da mu se Hajduk nudi, bilo je prekasno. Sandro Kulenović je u najboljoj formi u momčadi i strašno je hrabra odluka bila ostaviti ga na klupi u ovakvoj utakmici. Dinamo je postao puno opasniji čim je on ušao jer su se Hajdukovi stoperi morali baviti i s njim, a ne samo s Petkovićem, koji još traži formu nakon ozljede.

Luka Stojković je u samo 20-ak minuta pokazao da bi se neki igrači trebali početi brinuti za svoje mjesto u momčadi, baš kao i Arber Hoxha, koji je unio živost svojim ulaskom. Marko Rog imao je dvije velike šanse koje je morao zabiti, ali se barem u njima našao i možda bi ih i zabio da je više igrao.

Spomenuta jedna neopreznost Theophile-Catherinea i genijalnost Marka Livaje bili su dovoljni da Dinamu zazvoni u ušima glasnije od svih onih topovskih udara koje je Torcida zapalila. Za Dinamo će jedina pozitivna stvar iz te tužne večeri biti ako će i igrači i trener Hajdukovu šamarčinu shvatiti maksimalno ozbiljno. Trebali bi, ako se ne žele dovesti u situaciju u kojoj su bili prošle sezone.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.