HNS nije zaslužio ništa bolje od ovog

Foto: Hina

"NEKA VIDE DA NAS IMAAA..." kričao je Thompson s razglasa prije utakmice Hrvatske i Bugarske, ali lošeg oponašatelja Tife i Alena na avetinjski pustom "Hrvatskom Wembleyu" nije imao tko poslušati osim 75 "prijatelja saveza", koliko ih je smjelo biti na utakmici HNS-a kažnjenog igranjem pred praznim tribinama.

Tiha jeza, uz tek sporadično odjekivanje psovki mokrim betonskim kulisama
 
Odjek zvuka svake napucane lopte i jasno slušanje trenerskih uputa i igračkih psovki koje se odbijaju od međusobno posvađane betonske kulise Maksimira, dobro su poznati nama koji smo imali nesreću puno puta zadnjih godina biti na prisilno ispražnjenom stadionu u sklopu novinarske kvote, čiji su mnogi članovi također prijatelji saveza.
 
Evolucija Maksimira očišćenog od navijača: Od Nacionalnog za Voljenog vođu do Prodajnog za još voljenijeg Tatu
 
Tek na praznom Maksimiru čovjek pojmi svu jezu i promašenost preskupog i propalog projekta pretvaranja tog stadiona u Nacionalni, ali večeras protiv Bugarske, gledali smo i do perverznog savršenstva dovedenu prenamjenu nakaradnog hrama za nova vremena, sada je naime Prodajni. 
 
Od Nyona do Hiltona od navijača rade istog morona
 
Zahvaljujući uglednicima iz Nyona i Hiltona, stadion je ispražnjen od navijača, dakle sadržaja i smisla nogometa, kako ne bi smetali u ispunjenju nove svrhe koje su mu namijenili. Naravno, tome se samonametnutim egzilom s tribina ove i ovakve Hrvatske mnogi suprotstavljaju bez obzira na Uefinu kaznu.
 
I tamo gdje se predsjednika suspendira zbog primanja 2 milijuna švicaraca za "konzultantske usluge" (iako Platini ne zna složiti rečenicu bez šaptača, a kamoli da bi njegovi savjeti vrijedili tolikog zlata), kao i tamo gdje njegov kolega nije ništa rječitiji, a stvarnog se šefa uhićuje i sumnjiči za oštećenje kluba i države u iznosu i 10-ak puta većem od ranije spomenutog, kunu se u navijače.
 
Što vam god pričali, niste im falili večeras na Maksimiru
 
Ali, ako mislite da ste im danas na Maksimiru falili, bez obzira pripadali među one koji demonstrativno odbijaju gledati reprezentaciju ovog saveza i navijati za nju ili se čekajući da istekne kazna za svastiku  tješite kako "nije važno tko je u fotelji, na klupi i tko od toga masno zarađuje, jer bitni su samo dečki na terenu", grdno se varate, jer parafrazirajmo friškog Mamićevog potrčka na klupi, i jedni i drugi živite u vašim svjetovima.
 
Navijači od kartona
 
U njihovom će navijače koji masovno progledavaju i odbijaju biti sljepci u velikoj farsi, uskoro na tribinama nadoknađivati navijači nacrtani na kulisama, jer zašto groteska ne bi bila potpuna? Vjerojatno bi ih i za ovu (ne)priliku nacrtali, ali kiša koja cijeli dan pada upropastila bi akciju.
 
Privatizirane savez i reprezentaciju bojkotira i vrijeme
 
Općoj depresiji i crnilu oko hrvatskog nogometa stvarno nije potrebno ništa kako bi ih podcrtalo ili dodatno naglasilo, jer situacija je ionako teška i bez meteoroloških metafora i savezništva ciklone. Ali moramo dodati kako su tmurno nebo i potop doprinijeli tome da još bolje zapamtimo ovaj dan.
 
Ugođaj puste, vlažne močvare odgovara Šukiju i Sukiju, ali kako vidimo i igračima 
 
S obzirom da nam HNS, slično kao i navijačima, zbog grijeha posjedovanja i izražavanja vlastitog mišljenja priječi ulazak na hepeninge privatizirane reprezentacije i nogometnog saveza Hrvatske dekretima i brojnim zaštitarima, nismo bili na stadionu niti iz prve ruke uživali u atmosferi koji savršeno odgovaraju Mamićevom i Šukerovom poimanju nogometa, pa vam ne možemo sa sigurnošću reći jesu li se, sretni što im ne smetaju "neprijateljski" novinari i "huligani", Ante ustaša, Suki i ostala bratija iz svečane lože "zagrlili pred svima" slaveći veličanstven debi vremešnog izbornika i preobražaj koji su pod njim doživjele igračke zvijezde.
 
Iako i one stalno ističu kako ih puste tribine bacaju u depresiju, po pljusku su odigrale sjajnu utakmicu. Kalinićeva peta za Rakitićev gol, pa uletanje spomenutog asistenta u mrežu zajedno s loptom za zgoditak nakon toga, akcije su kakve odavno nismo vidjeli od hrvatskih reprezentativaca.
 
Istina, s druge strane bila je nikad gora Bugarska, demotivirana, skrpana sa svih strana debitantima i nedovoljno provjerenima, ali toliko kombinatorike, vica, driblinga, ali i trke i borbenosti, hrvatske vedete nisu pokazale "od pamtivijeka". 
 
Nema dvojbe kako i njima odgovara kada se igra samo za prijatelje saveza. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.