Je li Zebec zbilja suspendiran do kraja sezone? HNS se o tome ne oglašava

Photo: Sime Zelic/PIXSELL

TIJEKOM dana se pojavila informacija da je HNS skinuo suca Marija Zebeca (42) sa sudačke liste za aktualnu sezonu i da on ove sezone više neće suditi. Ipak, službene objave o tome nema, a iz HNS-a na sve neslužbene upite - šute. Nitko ne potvrđuje niti demantira navode da je Zebec suspendiran, a novi povjerenik za suđenje Bertrand Layec ionako ne postoji za medije otkad je došao, pa je teško očekivati da će se on oglasiti.

Zebeca je u probleme uvalila pogreška na utakmici Slaven Belupa i Rijeke (0:0) u devetom kolu SuperSport HNL-a. Podsjetimo, on je u 35. minuti donio odluku nakon koje je cijeli stadion Ivan Kušek-Apaš ustao na noge, a slično su reagirali i pratitelji SHNL-a na društvenim mrežama.

Što je presudilo?

Stoper Slavena Dominik Kovačić je zabio gol glavom nakon kornera, ali Zebec je to poništio jer je dosudio prekršaj prije nego što je lopta ušla u mrežu. Poludio je na klupi trener Slavena Mario Kovačević nakon ove odluke, kao i njegovi igrači i navijači na stadionu Ivan Kušek-Apaš. 

Svi su izgubili živce jer se odmah, a onda i u ponovljenoj snimci jasno vidjelo - ne samo da nije bilo prekršaja već nije bilo ni ozbiljnog kontakta između igrača u toj akciji. Potpuno je nejasno što je Zebec vidio kada je dosudio prekršaj, a njegova odluka vrlo brzo je postala predmet sprdnje u hrvatskoj nogometnoj javnosti.

Jeličić: Neka se ostavi suđenja

O Zebecovom suđenju komentar je imao i MAXSportov analitičar Joško Jeličić: "Mario Zebec ima 42 godine, može suditi još tri godine, ali ja ga za dobrobit hrvatskog nogometa molim da prestane suditi. Čestitam Kovačeviću što je bio pristojan, ja bih dobio takvu kaznu da do četvrtog mjeseca ne bih mogao sjesti na klupu."

Iz Slavena su se oglasili priopćenjem u kojem izražavaju nezadovoljstvo: "Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s Bertrandom Layecom iz Francuske, objavila je analizu suđenja iz devetog kola SuperSport HNL-a i potvrdila ono što smo ionako svi znali - Slavenu je opet, po drugi put u sezoni, poništen regularan gol. Riječ je o situaciji iz 35. minute, kada je Kovačić glavom zabio, a Zebec iz samo njemu poznatih razloga gol poništio. 

Nakon izvedenog udarca iz kuta dva su suparnička igrača skakala i napadala loptu. Domaći napadač je nadskočio obrambenog igrača i postigao pogodak glavom. Sudac je bio previše fokusiran na izazov koji se dogodio iza prethodno opisane situacije te vidio lagano držanje domaćeg napadača."

Skomina: Gol Slavena bio je regularan

"Oba igrača su se držala i ovaj izazov se ne može smatrati prekršajem. Sudačka komisija ne podržava dosuđeni prekršaj, nego priznavanje pogotka. VAR nije mogao intervenirati jer je sudac prekinuo igru prije nego je lopta ušla u vrata", poručili su iz Komisije. 

Da je gol sasvim regularan, potvrdio je i slovenski sudački ekspert i priznati međunarodni djelitelj pravde Damir Skomina, ustvari potvrdili su svi koji se razumiju u nogomet, ali sve to malo vrijedi našem prvoligašu, koji je opet nepravedno ostao bez bodova. Baš kao i na otvaranju sezone na Poljudu. Kako će i hoće li sudac Mario Zebec biti kažnjen još uvijek nije poznato", zaključuje se.

Ove sezone sudio je pet utakmica, Dinamo - Istra 1961 (5:0), Gorica - Osijek (2:2), Hajduk - Osijek (1:0), Rijeka - Šibenik (3:0) te spomenutu utakmicu Slavena i Rijeke.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.