Kinezi tražili da bivši trener Dinama podnese ostavku. Sad je uzeo važnu pobjedu

Foto: EPA

NAKON tri poraza u nizu nogometna reprezentacija Kine, koju vodi hrvatski trener Branko Ivanković, upisala je prvu pobjedu u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. U skupini C Kina je na domaćem terenu u Qingdau pobijedila Indoneziju 2:1. Prije ovog dvoboja Indonežani su u tri utakmice imali tri neodlučena rezultata, dok je Kina imala tri poraza i razliku pogodaka 2-12.

Kina je na putu do prvog slavlja slomila suparnika u prvom dijelu, kad je postigla oba pogotka. Domaćina je u vodstvo doveo Behram Abduweli u 21. minuti, dok je na 2:0 povećao Zhang Yuning u 44. minuti. U 87. minuti gosti su smanjili na 1:2 pogotkom Hayea. Unatoč devet minuta nadoknade i napadima gostiju, Ivankovićeva momčad do kraja je sačuvala minimalno vodstvo.

Teški dani za Ivankovića

Kina je nakon prošlog kola bila na dnu, bez bodova i s gol-razlikom 2:12. Branko Ivanković preuzeo je kinesku reprezentaciju u veljači ove godine. Pod njegovim vodstvom kineski su nogometaši u sedam utakmica ostvarili jednu pobjedu, dvaput odigrali neodlučeno, a protiv Australije doživjeli četvrti uzastopni poraz.

U tim utakmicama Kinezi su igrali protiv ponajboljih reprezentacija iz Azijske konfederacije (Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija). Prije nešto više od mjesec dana u prvom kolu ove kvalifikacijske skupine reprezentacija Japana je u Saitami pobijedila Kinu čak 7:0.

Navijači traže da ode

"Nismo imali sreće, mislim da je cijela momčad igrala hrabro i odlično, tako da mogu biti zadovoljan. Morate razumjeti da smo se u zadnje četiri utakmice susreli s najvećim silama Azije, stoga je potpuno jasno da smo pod pritiskom. Želimo igrati dobro i osvajati bodove u svakoj utakmici, s takvim smo stavom ušli i protiv Australaca", rekao je Ivanković, za kojeg kineski mediji pišu da ga navijači sami pozivaju da podnese ostavku i ode.

Ivanković je trener već 33 godine. U karijeri je vodio Varteks, Segestu, Rijeku, Hannover, Iran, Shandong, Al Wahdu, Al Ettifaq, Persepolis, Al Ahli i Oman. Bio je pomoćnik Ćiri Blaževiću u hrvatskoj reprezentaciji, a u dva navrata vodio je i Dinamo, s kojim je osvojio dva prvenstva i Kup te u Europi izbacio Ajax.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.