Pogledajte zašto Hrvatska ne smije kiksati u nedjelju. To bi je udaljilo od SP-a

Foto: Profimedia

HRVATSKA je u prvom kolu elitne skupine Lige nacija izgubila 2:1 kod Portugala. Istovremeno joj je odgovarao rezultat koji je za to vrijeme bio na utakmici Škotske i Poljske (2:2). Ali, onda je gol u 97. minuti promijenio sve na gore za Hrvatsku. Poljska je naime na kraju duge sudačke nadoknade dramatično pobijedila golom, i to iz penala za 3:2. Tako je onda u daleko komotnijoj situaciji od Hrvatske pred njihov međusobni meč u nedjelju u Osijeku. 

Poljska je, inače, vodila 2:0 nakon što je Szymanski postigao gol u 8. minuti, a Lewandowski iz penala u 44. minuti povisio vodstvo. Škotska je smanjila početkom drugog poluvremena golom Gilmoura, a McTominay ju je vratio u 76. minuti golom za 2:2. No, domaćin je u 97. minuti ostao bez ičega jer je Zalewski drugi penal za Poljsku pretvorio u pobjedu 3:2, a golove možete pogledati OVDJE.

Evo zašto je dramatična pobjeda Poljske loša vijest za Hrvatsku i njen put prema SP-u

Hrvatska idući susret igra već u nedjelju protiv Poljske na Opus Areni u Osijeku. Nakon toga joj slijedi pauza od mjesec dana pa će u listopadu dočekati Škote i ići u goste Poljacima. Dobra vijest je da je iza nje utakmica protiv najjačeg protivnika u gostima, a Hrvatskoj ne ide pretjerano u prilog pobjeda Poljske u Škotskoj (2:3).

S obzirom na to da su Škotska i Poljska realna konkurencija za ostanak Hrvatskoj, bilo bi sjajno da su obje reprezentacije izgubile po dva boda, ali su Poljaci penalom u 97. minuti uzeli sva tri boda. Sada se pobjeda protiv te reprezentacije u nedjelju nameće kao imperativ, a eventualni poraz bi Hrvatsku jako udaljio od prve dvije pozicije.

Hrvatska nema pravo na kiks u Ligi nacija. To bi ju moglo koštati odlaska na SP

Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije će ostati u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u "drugu ligu", dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju, nego je i ključno u pogledu ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla na takav status kako bi dala na prestižu, ali i značaju svom najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz renking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP. 

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije?

Još nije službeno potvrđeno, ali, po svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, osam će biti reprezentacije koje su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzele prve dvije pozicije.

Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP. Već sada su poznate projekcije za ždrijeb, a možete ih vidjeti OVDJE.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.