Polufinale kojeg se rijetko tko usudio prognozirati: 36 godina kasnije Forlan osvećuje oca?

MALO se ljudi usudilo prognozirati prije početka prvenstva kako će se danas, 6. srpnja u prvoj polufinalnoj utakmici na Green Point stadionu u Cape Townu sastati Urugvaj i Nizozemska. I s jedne i s druge strane govorimo o iznenađenju, iako je većeg intenziteta sigurno plasman Tabarezove momčadi, kojoj prije početka prvenstva, u skupini s domaćinom, Francuskom i Meksikom nisu davali prevelike šanse. Ipak, Urugvaj je prošao, ždrijeb se otvorio pa su tako Južnoamerikanci u prilici da uđu u finale SP-a, a da nisu igrali ni s jednim od nominalno najvećih favorita natjecanja u startu.

Kao što je poznato, Urugvaj je u četvrtfinalu izbacio Ganu, nakon sada već čuvene ruke Luisa Suareza. I dok je isti u Urugvaju dobio status božanstva, svijet raspravlja je li njegov čin u duhu fairplaya i trebaju li se Urugvajci sramiti načina na koji su prošli dalje. "Nemojte mi pričati o nedostatku poštovanja kada govorite o Suarezu. Njegov je potez bio instinktivan, a kako je i mogao znati na koji će se način sve završiti!? Ponosni smo na naš uspjeh i uznemiruju nas takva pitanja. Gotovo tri utakmice odradili smo bez žutoga kartona. Molim vas, nemojte mi pričati da smo prevaranti", ljutito je branio svoje pulene posljednjih dana urugvajski izbornik Oscar Tabarez.

Veliki hendikep Urugvajaca: Bez Suareza, Lodeire i Fucilea

Što se tiče momčadi, Tabarez neće moći računati na Suareza, koji je dobio utakmicu zabrane, zatim na mladog veznjaka Lodeira, koji je zbog loma košćice u stopalu izgubljen do kraja, dok je upitan nastup kapetana Diega Lugana, koji je istegnuo ligamente koljena. Lugano je jučer trenirao i moguće je da se usprkos početnim prognozama pojavi na travnjaku Green Point stadiona. Nedostaje također i Fucile, koji će pauzirati zbog dva žuta kartona. U tom svjetlu u vezni red uskočit će Gargano, dok će se u obranu vratiti stoper Vilarreala Diego Godin. Promjena taktike iz 4-2-1-3 je neizbježna, pa će tako u 4-4-2 formaciji udarne igle biti Cavani i Forlan.

S druge strane Nizozemci nemaju velikih problema s ozljedama ili izostancima, a i Robin van Persie te Joris Mathijsen će moći zaigrati za Nizozemsku u polufinalnom dvoboju. Prisjetimo se, Van Persie je u četvrtfinalnom trijumfu protiv Brazila igrao do 85. minute kada je zamijenjen, a Mathijsen je trebao početi utakmicu, ali je osjetio bol u koljenu tijekom zagrijavanja pa je uskočio veteran Andre Ooijer. Nizozemci su na papiru favoriti, međutim van Marwijk želi pod svaku cijenu skinuti tu etiketu: "Ne mislim tako. Urugvaj je momčad boraca. Oni se bore na sve načine i preživljavaju. Imat ćemo posla sa zbilja žestokim momcima i ta utakmica nikako nije laka. Kažu da ovo nije prava Nizozemska, da smo nekada igrali s mnogo pogodaka, a da je sada sve drugačije. No, ne slažem se s takvim stavovima. I dalje mislim da igramo atraktivni nogomet".

Otac Pablo Forlan igrao protiv Nizozemske 1974. godine

Za Nizozemsku je ovo veliki ispit zrelosti nakon eliminacije Brazila u četvrtfinalu i prilika da uđu u finale SP-a nakon 32 godine, kada su poraženi od domaćina Argentine sa 3:1 u jednom od najkontroverznijih finala ikada. Interesantno, četiri godine ranije, na otvaranju SP-a u Zapadnoj Njemačkoj Nizozemska je odigrala posljednji susret sa Urugvajem na jednoj svjetskoj nogometnoj smotri. Nizozemci su slavili s 2:0 golovima Repa, a u momčadi Južnoamerikanaca igrao je Pablo Forlan, otac aktualnog napadača i ponajboljeg igrača Charruasa.

Na koncu dodajmo kako su poznata imena sudaca koja će krojiti pravdu na ovom polufinalnom susretu. Ogled Urugvaja i Nizozemske povjeren je stručnosti uzbekistanskog arbitra. Riječ je o Ravšanu Irmatovu koji je sudio otvarajuću utakmicu Mundijala između domaćina i Meksika, a svakako treba spomenuti i da je krojio pravdu u četvrtfinalnom srazu između Argentine i Njemačke. Pomagat će mu sunarodnjak Rafael Iljasov i Kirgistanac Bahadir Kočkarov, dok je četvrtim sucem dvoboja imenovan Japanac Yuichi Nishimura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.