Prvi tenisač svijeta: Zbog problema izvan terena sam izgubio osmijeh

Foto: EPA

TALIJAN Jannik Sinner je pobjedom nad Novakom Đokovićem u finalu ATP Masters 1000 turnira u Šangaju i osvajanjem sedmog naslova u ovoj sezoni potvrdio status najboljeg svjetskog tenisača u ovom trenutku, ali u njegovom slavlju nije bilo ushita ni posebnog oduševljenja.

"Ova je godina bila vrlo, vrlo teška za mene zbog drugih okolnosti i u pojedinim trenucima izgubio sam osmijeh, zbog problema izvan terena, a o njima još uvijek ponekad razmišljam", rekao je Sinner na konferenciji za medije nakon svog prvog trijumfa u Šangaju, ukupno 17. trofeja u karijeri, a četvrtog na turnirima Masters 1000 serije.

Problem s kojim je suočen je nadolazeći žalbeni proces vezan za njegov pozitivan nalaz na antidopinškom testiranju, za koji oslobođen krivnje, jer je uspio dokazati da je mikro količina metabolita nedopuštenog anaboličkog steroida klostebola, koja je pronađena u dva navrata u njegovom uzorku, unijeta tijekom masaže kremom koja je sadržavala zabranjenu supstancu.

Oslobođen je, ali dalje se traži njegova suspenzija

Neovisno sudbeno vijeće oslobodilo je Sinnera odgovornosti i izreklo mu blagu kaznu, oduzevši mu bodove osvojene u Indian Wellsu, na turniru na kojem je dao dva pozitivna uzorka. No, Svjetska antidopinška agencija (WADA) je u rujnu priopćila da će se žaliti na odluku neovisnog suda i tražiti Sinnerovu suspenziju na razdoblje do dvije godine.

"Ljudi misle da s pobjedama i uspjesima problemi nestaju, ali to nije istina, jer sam i dalje u situaciji u kojoj jesam. Očito nije ugodno i volio bih da nisam u ovoj poziciji u kojoj se trenutno nalazim izvan terena", rekao je 23-godišnji Talijan te dodao:

"Ali, moram to prihvatiti. Osjećam se snažnim kad izađem na teren, pokušavam ne razmišljati o tome, pokušavam ostati usredotočen na sve što radim i dajem sto posto na svakom meču ili treningu." 

Osigurao je prvu poziciju na kraju godine

Iza Sinnera je daleko najbolja sezona u karijeri. Odigrao je 71 meč i ostvario 65 pobjeda. U osam finala je sedam puta bio uspješan i ni na jednom turniru na kojem je nastupio nije ispao prije četvrtfinala, a polovicu poraza (tri od šest) nanio mu je najveći suparnik, Španjolac Carlos Alcaraz. 

"Osjećam da sam fizički spreman igrati dulje vrijeme na najvišoj razini moguće. I mentalno sam spreman prihvatiti svaku tešku situaciju na terenu, i mislim da je to najveći korak koji sam napravio... Pokušavam biti dovoljno zreo da shvatim što funkcionira, i mislim da je to imao veliki utjecaj ove godine.

Nadam se da će mi pomoći i sljedeće godine", rekao je Jannik Sinner, koji je već u subotu i matematički osigurao poziciju najboljeg tenisača svijeta na kraju godine, a u ponedjeljak će imati čak 4800 bodova više od drugoplasiranog Carlosa Alcaraza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.