Southgate dao otkaz. Više nije izbornik Engleske

Foto: EPA

GARETH SOUTHGATE (53) podnio je ostavku na mjesto engleskog izbornika. Engleska je u finalu Europskog prvenstva poražena 2:1 od Španjolske, a za Southgatea je to bio drugi poraz u finalima Eura. Podsjetimo, Engleska je izgubila i od Italije 2021. godine u finalu istog turnira. Southgate je vodio Englesku od 2016. godine.

Oproštajna poruka

"Imao sam privilegiju voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što predstavlja Englesku. Momčad koju smo vodili u Njemačku prepuna je mladih talenata koji mogu osvojiti trofej o kojem svi sanjamo. Jako sam ponosan na njih i nadam se da ćemo svi stati iza igrača. Hvala osoblju u pozadini koje je igračima i meni pružalo besprijekornu podršku", rekao je na odlasku Southgate.

Bio je pod stalnim kritikama

Premda je Gareth Southgate doveo Englesku u dva finala Eura zaredom, nemali je broj žestokih kritičara koji su ga tjerali s izborničke klupe. Odmah nakon poraza od Španjolske novinari ITV-a su pitali Southgatea hoće li dati ostavku. "Mislim da sad nije pravo vrijeme za takvu odluku. Moram razgovarati s pravim ljudima. Zasad ne bih o tome", rekao je Southgate.

Engleska je izgledala slabo na Euru

Englezi su zbog blijede igre bili na rubu ispadanja u osmini finala protiv Slovačke, a onda ih je u posljednjim sekundama spasio Jude Bellingham. Engleska je u skupini završila ispred Danske, Slovenije i Srbije, a zatim izbacila Slovačku (nakon produžetaka), Švicarsku (nakon jedanaesteraca) te Nizozemsku u sudačkoj nadoknadi.

Na Svjetskom prvenstvu 2018. je završio četvrti, a u Kataru je četiri godine kasnije Engleska ispala u četvrtfinalu od Francuske. Southgate je vodio Englesku osam godina. Ostvario je 64 pobjedu, 20 remija i 18 poraza. 

Savez ga je htio i dalje

Uoči finala Fabrizio Romano objavio je informaciju kako će Englezi stati uz Southgatea, bez obzira na to kako završilo finale u Berlinu: "Održani su interni razgovori u Savezu, koji je odlučio nastaviti sa Southgateom bez obzira na ishod nedjeljnog finala. Pobijedio ili izgubio protiv Španjolske, Southgate ostaje izbornik Engleske za Svjetsko prvenstvo 2026. godine." Međutim, Southgate je na kraju sam podnio ostavku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.