Sinner o padu na doping-testu: Pravila su ista za sve. Nisam učinio ništa loše

Foto: EPA

IZA Talijana Jannika Sinnera (23) je najbolja godina u karijeri. Početkom sezone došao je do svog prvog Grand Slam naslova, i to nakon što je na Australian Openu s trona skinuo Novaka Đokovića, a zatim se učvrstio kao svjetski broj jedan na ATP ljestvici.

Sada je otkriveno kako je Sinner u ožujku proživljavao dramu. Naime, pao je na doping-testu. U krvi mu je pronađena niska, ali i dalje nedozvoljena količina klostebola, steroida koji se često koristi za izgradnju mišićne mase. Kada mu je nakon osam dana uzet drugi uzorak, Sinner je i dalje bio pozitivan.

Izgubit će dio bodova i novca

Automatski je suspendiran, ali se uspješno žalio i mogao je nastaviti igrati. Agencija ITIA (The International Tennis Integrity Agency) utvrdila je kako je Sinnerovu krv nenamjerno kontaminirao Giacomo Naldi, njegov fizioterapeut.

Naldi je imao posjekotinu na ruci koju je sanirao sprejem kupljenim u ljekarni, a takvi sprejevi često sadržavaju male količine klostebola. Naldi je rukama na kojima je tog steroida bilo u tragovima tretirao Sinnera i tako ga kontaminirao. Nezavisna komisija sada je Sinnera oslobodila krivnje, ali ostat će bez bodova i novca koje je zaradio na turniru u Indian Wellsu.

Mnogi u svijetu tenisa bijesni su zbog činjenice da se Sinner natjecao i da nije bio suspendiran dok je u krvi imao nedozvoljenu supstancu. OD više tenisača moglo se čuti kako je ATP odlučio progledati kroz prste zvijezdi koja mu donosi novac, dok bi netko drugi u slučaju pozitivnog nalaza sigurno bio suspendiran.

"Bio je to vrlo težak trenutak za mene i moj tim"

Sinner se danas obratio javnosti: "U svom umu znam da nisam učinio ništa loše. Morao sam već mjesecima igrati s ovim u glavi, ali samo podsjećajući sebe da zapravo nisam učinio ništa loše. Uvijek poštujem ova pravila i uvijek ću poštovati ova pravila borbe protiv dopinga. Samo je očito olakšanje za mene s ovim rezultatom. Svaki igrač koji bude pozitivan na testiranju mora proći kroz isti proces.

Nema prečaca, nema drugačijeg tretmana, svi su isti procesi. Zabrane su ukinute zbog brzine kojom smo ja i moj tim identificirali tvar za koju su tvrdili da je uzrokovala kontaminaciju. Odmah smo to znali i bili smo svjesni što se dogodilo. Bio je to vrlo težak trenutak za mene i moj tim. Još je, jer je sasvim svježe. Ovdje također znam tko mi je prijatelj, a tko nije prijatelj, zar ne? Zato što moji prijatelji znaju da ja to nikad ne bih učinio i mi se držimo zajedno."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.