Zašto je remi Gruzije i Češke jako dobra vijest za Hrvatsku?

Foto: EPA

NA OTVARANJU drugog kola skupine H Europskog prvenstva Gruzija i Češka odigrale su 1:1. Tim rezultatom ne mogu biti zadovoljne ni jedna ni druga reprezentacija jer su tako nakon dva kola osvojile tek bod, no mogle bi biti zadovoljne neke momčadi iz drugih skupina, uključujući Hrvatsku.

Naime, ovaj remi povećao je šanse da Hrvatska prođe skupinu sa samo dva boda kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Podsjetimo, Hrvatskoj bi pobjeda nad Italijom u ponedjeljak osigurala prolazak u osminu finala Europskog prvenstva, ali čak bi joj i remi mogao biti dovoljan. 

Što se mora dogoditi da Hrvatska prođe dalje s remijem?

Kako bi se Hrvatska plasirala u osminu finala sa samo dva boda, moraju se poklopiti dva od ova tri uvjeta:

  1. Mađarska i Škotska remiziraju u zadnjem kolu.
  2. Engleska pobjeđuje Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska pobjeđuje Srbiju
  3. Portugal pobjeđuje Gruziju, a Turska Češku.

Komplikacije sa Slovenijom

Kada bi se ispunio prvi uvjet, u skupini A trećeplasirana bi bila Škotska s dva boda, no zbog poraza od 5:1 protiv Njemačke u prvom kolu imala bi lošiju gol-razliku od Hrvatske. Kod trećeg uvjeta je situacija takva da bi i Gruzija i Češka u skupini H ostale na jednom bodu koji su osvojile u svom današnjem susretu.

Najzamršenija je situacija kod drugog uvjeta, u skupini C. U slučaju da Slovenija izgubi s četiri gola razlike, definitivno bi imala lošiju gol-razliku od Hrvatske, dok bi u slučaju poraza od tri razlike, Slovenija i Hrvatska imale jednaku gol-razliku.

Tada bi odlučivao broj postignutih pogodaka, a i Hrvatska i Slovenija su ih zasad postigle po dva. Kada ni broj zabijenih golova ne bi mogao odlučiti tko je bolji, idući korak je fair-play. Slovenija je zasad dobila četiri žuta kartona, a Hrvatska samo jedan (Ivica Ivušić s klupe) pa momčad Zlatka Dalića tu bolje kotira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.