Bruxelles u znaku Hrvatske: Bandić legendarnu skulpturu preimenovao u A(NA)tomium!

Foto: Igor Nobilo/Cropix
Video: Telly/Tomislav Krasnec

BRUXELLES je danas u znaku Hrvatske. Tjedan dana uoči povijesnog 1. srpnja, Europska unija u svom administrativnom središtu nizom događaja simbolično dočekuje 28. članicu. S Atomiuma, poznate skulpture izgrađene u čast Svjetske izložbe 1958. u Bruxellesu, vijori hrvatska zastava, a u podnožju je otkrivena maketa crkve sv. Marka.


Točno u podne s vrha Atomiuma zavijorila je hrvatska zastava, a u podnožju 110 metara visokog simbola Bruxellesa, u parku Mini Europa, u kojem su sve članice Europske unije predstavljene maketama svojih prepoznatljivih građevina, otkrivena je maketa zagrebačke crkve sv. Marka. Bila je skrivena crvenim, bijelim i plavim balonima, a onda su baloni odletjeli u zrak i otkrili maketu gornjogradske crkve koja će u ovom privatnom briselskom zabavnom parku predstavljati Hrvatsku, uz makete Eiffelovog tornja, Big Bena, Brandenburških vrata, Akropole i drugih poznatih europskih građevina.

Kada su baloni poletjeli počeo je vatromet, intonirana je Lijepa naša, a ponos nije skrivao predsjednik Ivo Josipović. "Očito je Hrvatska dobrodošla u Europsku uniju. Toplina kojom smo ovdje ali i na drugim mjestima dočekani, govori da Hrvatsku zaista svi osjećaju kao dio Europe. Markova crkva koja je simbol po mnogočemu je danas ovdje, zajedno s važnim spomenicima, zgradama iz cijele Europe i ponosni smo svi zajedno", rekao je Josipović.

 

Pored makete prigodne su govore održali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je preimenovao najpoznatiju briselsku građevinu, i hrvatski veleposlanik u Belgiji Mario Nobilo.


"U podnožju Anatomiuma, gdje danas ponosno vijori hrvatska zastava u čast hrvatskog predsjednika, mogu reći par riječi. Na Trgu svetog Marka, pored crkve svetog Marka, Hrvatski parlament i Hrvatski sabor su simboli hrvatske povijesti, hrvatskog identiteta i hrvatske državnosti", poručio je Bandić.

"Hrvatska je naravno poznata po Dubrovniku, po nekim morskim arhitektonskim dostignućima, ali ovo ima određeni suvereni i svaki drugi simbolizam i mislim da je izbor te crkve odličan", naglasio je Nobilo.

Poslijepodne je u parku otvorena izložba "Hrvatska novinska fotografija", a na platou ispred Europskog parlamenta izložba "Be CROative" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Svečani briselski dan završava večeras svečanim koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a u prestižnoj dvorani Noble u europskoj četvrti. Hrvatska će postati članica Europske unije idućeg ponedjeljka, za točno tjedan dana. Užurbane pripreme za proslavu traju i u Zagrebu koji će u nedjelju ugostiti stotinjak visokih uzvanika.

Još se ne zna koliko će spektakl na četiri pozornice na Trgu bana Jelačića koštati hrvatske porezne obveznike, ali se zna da Hrvatska u Europskoj uniji njemačke porezne obveznike ne bi trebala koštati ništa, jer čak i ako doživimo kolaps, što sigurno nećemo, to će biti naš problem. Upravo je to izjavio premijer Zoran Milanović njemačkom tjedniku Focus, otklanjajući strahove Nijemcima nakon što se prije mjesec dana dnevnik Bild zapitao hoće li Hrvatska nakon Grčke postati sljedeće groblje milijardi njemačkih poreznih obveznika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.