Bjelorusija osudila Nijemca na smrt. Kažu zbog terorizma i plaćeništva

Foto: LinkedIn/Rico Krieger

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reklo je danas da je njemački državljanin u Bjelorusiji osuđen na smrt i da Berlin intenzivno komunicira s vlastima u Minsku vezano uz njegovu sudbinu. Bjelorusija, zemlja saveznica Rusije, jedina je zemlja u Europi koja i dalje provodi smrtnu kaznu.

Rico Krieger - optužen za terorizam

Njemačko ministarstvo nije imenovalo svoga državljanina, no ranije danas bjeloruska organizacija za ljudska prava Viasna rekla je da je njemački državljanin Rico Krieger osuđen na smrt u Bjelorusiji na temelju optužbi za terorizam i plaćeničku aktivnost, navodeći anonimne izvore.

U priopćenju objavljenom na svojoj web stranici, Viasna je rekla da je Krieger u pritvoru od studenog 2023. godine i da je osuđen u lipnju 2024. godine.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navodi da zajedno s veleposlanstvom u Minsku "pruža konzularnu podršku osobi u pitanju i intenzivno surađuju s bjeloruskim vlastima u njegovo ime".

Bjelorusko ministarstvo pravosuđa, koje nije izvijestilo o tome slučaju, nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Optužbe povezane sa skupinom protuvladinih bjeloruskih egzilanata

Viasna je rekla da su optužbe povezane s Bataljunom Kalinouski, skupinom protuvladinih bjeloruskih egzilanata koji se bore u Ukrajini. Bataljun Kalinouski odbio je komentirati navode.

Na LinkedIn profilu s Kriegerovim imenom može se vidjeti njegova fotografija na kojoj pozira ispred ukrajinske zastave. Njegov LinkedIn profil pokazuje da je prethodno radio kao sigurnosni službenik u američkom veleposlanstvu u Berlinu, prije nego što je prešao u zdravstvenu skrb radeći kao medicinski tehničar specijaliziran za hitnu medicinu.

Viasna je objavila svoje priopćenje na isti dan kad je Evan Gershkovich, američki novinar Wall Street Journala, u Rusiji osuđen na 16 godina zatvora, na temelju optužbi za špijunažu za koje njegov poslodavac i Bijela kuća kažu da su lažne.

Nejasno je postoji li veza između Kriegera i Gershkovicha

Ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači je dao naslutiti da je otvoren za razmjenu Gershkovicha za Vadima Krasikova, ruskog obavještajnog agenta koji služi zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog ubojstva bivšeg čečenskog borca za nezavisnost u Berlinu 2019. godine.

Još uvijek je nejasno postoji li veza između slučajeva Kriegera i Gershkovicha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.