Car je gol: Bivši gradonačelnik Zlatara oštetio grad za najmanje 20 milijuna kuna

NACIONALNI ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s Uskokom ovih dana istražuje nepravilnosti u poslovanju Grada Zlatara i namjere pribavljanja protupravne imovinske koristi za više trgovačkih društava i obrta.

Kako je izvijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova, kriminalistička obrada se provodi nad bivšim gradonačelnikom Zlatara, HNS-ovcem Marijanom Đurekom, i još sedam osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava. U tijeku su pretrage stanova i drugih prostora osumnjičenih osoba, a po dovršetku policijskih aktivnosti biti će podnesene odgovarajuće kaznene prijave. O rezultatima akcije će MUP javnost izvijestiti po završetku istrage.

Aktualni gradonačelnik Zlatara je HDZ-ovac Miroslav Kopjar, ginekolog i bivši ravnatelj Opće bolnice u Zaboku, a njegov zamjenik je HSS-ovac Dubravko Čubek. Grad su prilikom preuzimanja zatekli u nezavidnoj financijskoj situaciji - dugovi su iznosili više od 31 milijuna kuna. Grad se zbog dugova našao u blokadi, a krajem studenog je zbog problema Kopjar zatražio i pomoć premijerke Jadranke Kosor.

Osim što je za sobom ostavio nagomilane gradske dugove, Đurek je svom nasljedniku ostavio i lažno izvješće o stanju gradske blagajne - Kopjar je ubrzo ustvrdio kako je grad u znatno većim dugovima od onih koje je Đurek naveo u svom izvješću o primopredaji vlasti. Prije nekoliko mjeseci se pisalo i o tome kako je Đurek krivotvorio potpis za dizanje kredita preko firme Zlathariakom čiji je osnivač Grad Zlatar, ali je on je demantirao da je riječ o krivotvorini.

Prema izvješću Ureda Ravnatelja policije, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno postojanje osnovane sumnje kako je bivši gradonačelnik Grada Zlatara, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za više trgovačkih društava i obrta, zadužio Grad Zlatar kreditima koje je podizao kod raznih polovnih banaka bez odgovarajućih suglasnosti Gradskog vijeća i Vlade Republike Hrvatske, iako je znao da Grad Zlatar nema prihode kojima bi mogao otplaćivati preuzete kreditne obveze. Uslijed toga došlo je do blokade računa Grada Zlatara, prezaduženosti te poremećaja u financiranju tekuće likvidnosti i nemogućnosti podmirivanja javnih potreba. Na ovaj način za Grad Zlatar prouzročena je šteta u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.