Prije 33 godine Srbi su napali policijsku postaju u Glini. Ubijen je Tomislav Rom

Foto: MUP

Svečanim programom obilježena je u srijedu 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području te je istaknuta uloga hrvatske policije koja je tada bila jedina organizirana snaga koja je u ime države štitila javni red i mir na Baniji.

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, odana je počast hrvatskim policajcima koji su se 26. lipnja 1991., samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Ustavnu odluku o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. U tom je napadu poginuo hrvatski policajac Tomislav Rom, koji je postao jedan od simbola otpora srpskom agresoru.

"Vrlo jasan i odlučan bio je otpor hrvatske policije koja je u tom trenutku bila jedina organizirana snaga koja je u ime države štitila javni red i mir", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na svečanosti, naglasivši pritom kako je otpor koji je hrvatska policija pružala na početku rata nešto što je čini jedinstvenom u svijetu.

Uz ministra Božinovića, na obilježavanju obljetnice bili su i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, generali Mladen Markač, Mladen Kruljac i Zvonko Peternel, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, gradonačelnik Gline Ivan Janković, policijski i drugi dužnosnici, branitelji i mještani Gline.

"Sjećamo svih naših 765 u ratu poginulih policajaca  i još 21 nestalog"

Milina je istaknuo da se na današnji dan sjećamo svih naših 765 u ratu poginulih policajaca  i još 21 nestalog. "Sjećamo se svih njih i učimo naše mlade policajce o tome s čime se sve nosila hrvatska policija u to vrijeme".

Obilježavanje obljetnice počelo je kod groba Tomislava Roma na groblju u Gornjem Viduševcu, gdje je polaganjem vijenaca odana počast prvoj žrtvi agresije na Baniji.

Počast je odana i kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata u središtu Gline, odakle je krenuo mimohod do Hrvatskog doma gdje je održan svečani program.

"Prije 33 godine hrabri hrvatski policajci pružili su u Glini oružani otpor srpskom agresoru, koji je napao policijsku postaju. Nažalost, tada je Tomislav Rom izgubio život", prisjetio se župan Celjak.

Poručio je da će datum 26. lipnja 1991. biti zauvijek upisan u glinsku povijest, u povijest Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske, s obzirom da je na taj dan počeo Domovinski rat na Baniji. 

Dodao je kako se na ovaj dan sjećamo poginulog Tomislava Roma, ali i svih ubijenih i poginulih hrvatskih branitelja, najvećih junaka u hrvatskoj povijesti, koji su nam osigurali slobodu, neovisnost i demokraciju.

Misu u crkvi Svetog Ivana Nepomuka predvodio je biskupski vikar za pastoral u MUP-u vlč. Frano Musić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.