U Sloveniji rade najopsežniju reformu sustava plaća u posljednjih 15 godina

Foto: EPA

Pred zastupnicima Državnog zbora Slovenije nalazi se prijedlog zakona o zajedničkim osnovama sustava plaća u javnom sektoru, izvještava Anadolu.

Zastupnici će na izvanrednoj sjednici raspravljati o prijedlogu zakona kojim se uvodi novi platni razred, a povećanje plaća bi bilo postupno.

S opsežnim prijedlogom zakona s više od 120 članaka, koji predstavlja najopsežniju reformu sustava plaća u posljednjih 15 godina, zastupnici su se prvi put upoznali tijekom opće rasprave u Državnom zboru, dok će na izvanrednom zasjedanju prijedlog biti razmatran drugi put.

O prijedlogu se prošlog tjedna u drugom čitanju izjasnio parlamentarni Odbor za unutarnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Članovi odbora korigirali su tekst amandmanima koje su prethodno dogovorili predstavnici vlade i sindikata.

Amandmani su izrađeni kao odgovor na mišljenje Zakonodavno-pravne službe Državnog zbora. Prijedlogom zakona uvodi se sustav u kojem bi razlika između platnih razreda umjesto dosadašnjih četiri iznosila tri posto. Procijenjeni omjer najnižeg i najvišeg platnog razreda bio bi jedan prema sedam.

Nitko ne bi imao fiksnu plaću manju od minimalne

Nitko ne bi imao fiksnu plaću manju od minimalne. Najniža osnovna plaća iznosila bi 1253.90 eura bruto, dok bi najviša bila 8821.04 eura bruto.

Zakonom bi se također odredio način usklađivanja plaća s inflacijom.

Uz to, predviđene su promjene u sustavu napredovanja i nagrađivanja. Povećanje plaća bilo bi postupno, počevši od 1. siječnja 2025. do 1. siječnja 2028. godine.

Predstavnici vlade i sindikata javnog sektora parafirali su u utorak kolektivni ugovor za javni sektor, a potpisivanje krovnog ugovora i kolektivnih ugovora očekuje se u prvoj polovici studenoga.

Također su potpisali sporazum o ukidanju novog zakona o plaćama ako svi dokumenti ne budu prihvaćeni do 15. studenoga. Ipak, pregovarači sa sindikalne i vladine strane uvjereni su da će kolektivni ugovori do tada biti potpisani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.